Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Sağlık Bakanları Toplantısı kapsamında, “Türk Devletleri Teşkilatı Ülkelerinde Sağlık Alanına Yatırım Çekme ve Teşvik” başlıklı panelde konuşma gerçekleştirdi. Memişoğlu, Türkiye’nin son 20 yılda sağlık alanında geçirdiği dönüşüm sürecine dikkat çekerek, ulaşılabilir bir sağlık sisteminin inşa edildiğini vurguladı.
Panelin ikinci gününde Kazakistan Sağlık Bakanı Akmaral Alnazarova ile de görüşen Bakan Memişoğlu, Türkiye’de 2002 öncesinde vatandaşların sağlık hizmetlerine sınırlı erişim sağladığını hatırlatarak, “Bugün her bir vatandaş yılda ortalama 11 kez sağlık hizmeti alabiliyor. Bunu büyük ölçüde sağlık güvencesi kapsamında sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
"GİRİŞİMCİLİK VE NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ SAĞLIK SİSTEMİNİN TEMEL DİREKLERİ OLDU"
Sağlık hizmetlerinin sadece kamunun eliyle yürütülemeyeceğine işaret eden Memişoğlu, girişimciliğin ve özel sektör katkısının önemini vurguladı. Sağlık çalışanlarının özellikle hekimlerin sistemdeki rolüne dikkat çeken Bakan, “En zeki, en çalışkan bireylerin oluşturduğu bir hekim kadrosuna sahibiz. Bu bizim en büyük avantajlarımızdan biri” dedi.
Performansa dayalı sistemin devreye alınmasıyla birlikte daha fazla çalışan ile çalışmayanın ayrıldığını ve sağlık uygulamalarının elektronik ortama taşınarak yönetilebilir hale getirildiğini belirtti.
"SAĞLIK ALANINDAKİ DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ"
COVID-19 pandemisinin ardından kendi kendine yetebilen sağlık sistemlerinin öneminin arttığını belirten Bakan Memişoğlu, Türk Devletleri Teşkilatı’nın bu açıdan büyük bir fırsat sunduğunu söyledi. Türkiye’nin elde ettiği tecrübeleri üye ülkelerle paylaşmaya hazır olduğunu dile getiren Memişoğlu, “Bunu sadece ekonomik değil, insani ve sosyal açıdan da değerlendirmeliyiz” dedi.
"AİLE HEKİMLİĞİ İLE KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNİ GÜÇLENDİRDİK"
Türkiye’de temel sağlık hizmetlerinin aile hekimliği modeliyle yeniden yapılandırıldığını anlatan Bakan Memişoğlu, bölge bazlı sistemden nüfus temelli modele geçilerek her bireyin birinci basamak hekimle eşleştirildiğini aktardı. Bu sistemle anne ve bebek ölümleri başta olmak üzere birçok alanda iyileşme sağlandığını ifade etti.
"SAĞLIKLI TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONUYLA HAREKET EDİYORUZ"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde geliştirilen "Sağlıklı Türkiye Yüzyılı" vizyonuna değinen Memişoğlu, bu vizyonun koruyucu, geliştirici ve üretici bir sağlık sistemini hedeflediğini belirtti. Global düzenden bölgesel güç dengelerine geçişin yaşandığı dünyada, Türk Devletleri’nin birlikte hareket etmesinin önemine işaret etti.
"FİKİRDEN ÜRÜNE DÖNÜŞÜM İÇİN ÜÇLÜ SARMAL MODEL KURUYORUZ"
Geliştirilen "Fikirden ürüne" modeli ile bilimsel çalışmaların ekonomik değere dönüştürülmesinin hedeflendiğini söyleyen Memişoğlu, üniversite, özel sektör ve kamu iş birliğiyle “üçlü sarmal” bir yapının kurulmakta olduğunu açıkladı. Teknoloji Transfer Ofisleri aracılığıyla yenilikçi fikirlerin yatırımcılara ulaştırıldığını ifade etti.
"SAĞLIKTA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAMAK İÇİN ÜRETİM ŞART"
Kamu-özel ortaklığı modeliyle şehir hastanelerinin yenilendiğini ve konforlu sağlık tesislerinin yaygınlaştığını söyleyen Memişoğlu, sağlık alanında nitelikli insan kaynağı ve güçlü bir yönetim sisteminin önemine vurgu yaptı.
“Bir tedavi yönteminin maliyeti milyonlarca doları bulabiliyor” diyen Bakan Memişoğlu, bu nedenle ülkelerin birlikte hareket ederek kendi üretimlerini yapmalarının zorunluluk haline geldiğini belirtti.
Bakan Memişoğlu, Astana’daki temasları kapsamında Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov ile bir görüşme gerçekleştirecek. Programın devamında, Cumhuriyet Hastanesi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulunacak.