(TBMM) - Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, Türkiye'de büyük bir zirai don felaketi yaşandığına dikkati çekerek, "Manisa ve benzeri üretim bölgeleri acilen doğal afet bölgeleri ilan edilmelidir. Çiftçilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi ve özel bankalara olan borçları faizsiz olarak derhal vakit geçirilmeksizin ertelenmelidir. Uzun vadeli, düşük faizli, 3 ila 5 yıl geri ödemesiz tarım kredileri için hazine destekli fonlar kurulmalıdır. TBMM bünyesinde Tarımda Afet ve Risk Yönetimi İhtisas Komisyonu kurulmalıdır" ifadesini kullandı.

Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de büyük bir zirai don felaketi yaşandığını belirterek, "Ülkemiz mevcut iktidarın ülke yönetmek yerine uyguladığı siyasi mühendislikler yerine siyasi ve ekonomik manada devasa bir kriz yaşamaktadır. Dünyada gıda fiyatları özellikle pandemi sonrası gerileme eğilimi gösterirken Türkiye'de devasa artışlarla rekorlar kırmaktadır" dedi. Özdağ, şunları kaydetti:

"Türkiye, dünyanın en yüksek gıda enflasyonuna sahip ülkesidir. Halkımız sahte ve kimyasal madde tespit edilen gıda ürünleriyle de muhatap olmaktadır. 15-20 yıl öncesine kadar kendi kendine yeten bir ülke konumundan bugün yurtdışından hayvan ve gıda ithal eden ülke konumuna getirildik. Geçen hafta Ege, İç Anadolu, Akdeniz, Karadeniz ve Doğu Anadolu başta olmak üzere ülkemizin büyük bir bölümünü etkileyen bir zirai don felaketi ile karşı karşıya kaldık. Çiftçimiz tarihi bir yıkımla karşı karşıyadır. Don felaketi umutları da kurutmuştur. Çiftçi soruyor, 'Hükümet nerede? TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) nerede?' diye. 11 Nisan günü Türkiye'nin en verimli tarım havzalarından biri olan Gediz Ovası'nı etkisi altına alan şiddetli don olayı Ege Bölgesi ve Manisa ilimiz ile ülkemizin büyük bir bölümünde tarım sektörüne büyük bir darbe vurmuştur.

"Doğal afet bölgeleri ilan edilmelidir"

Sadece bir bölge değil, tüm Türkiye'nin tarımı bu felaketten büyük ölçüde etkilenmiştir. Tüm Türkiye'nin tarımı bu doğal afetten büyük bir yara almıştır. Yalnızca üzüm ürününde yaşanan kaybın ekonomik değeri 500 milyon doların üzerindedir. Dile bile kolay gelmiyor. Üzümde dünya çapında rekabet eden bu bölge için adeta bir felakettir. Don felaketinin üzerinden günler geçmesine rağmen Tarım Bakanlığı sahada etkin bir varlık göstermemiştir. Görevinizi yerine getirin ve bu afeti görmezden gelmeyin. TARSİM yaptıran çiftçiler dahi mağdur edilmiştir. Kriz yönetmesi gereken kamu iradesinde derin bir suskunluk vardır. Ne bakanlık ne de bağlı kurumlar üreticinin elinden tutmamıştır. Üreticimiz yalnız ve sahipsiz bırakılmıştır. TARSİM bu süreçte sınıfta kalmıştır. Manisa ve benzeri üretim bölgeleri acilen doğal afet bölgeleri ilan edilmelidir. Çiftçilerin Ziraat Bankası, Tarım Kredi ve özel bankalara olan borçları faizsiz olarak derhal vakit geçirilmeksizin ertelenmelidir. Zarar gören üreticilere doğrudan hibe ve gelir desteği verilmelidir. Mazot, gübre, tohum ve ilaç gibi temel girdilerde sübvansiyon oranları acilen artırılmalıdır. TARSİM'in zarar tespit süreçlerine İl Tarım Müdürlükleri, Üniversiteler ve Ziraat Odaları dahil edilmelidir. TARSİM ekspertizleri denetlenmelidir. Uzun vadeli, düşük faizli, 3 ila 5 yıl geri ödemesiz tarım kredileri için hazine destekli fonlar kurulmalıdır. İklim krizine karşına bir ulusal, tarımsal, afetle mücadele stratejisi hazırlanmalıdır. TBMM bünyesinde Tarımda Afet ve Risk Yönetimi İhtisas Komisyonu kurulmalıdır."

Kaynak: ANKA