Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 25’i tutuklu toplam 46 sanık bulunuyor. Daha önce tutuklu yargılanan doktor İlker Gönen’in cezaevinde yaşamına son vermesi nedeniyle sanık sayısı değişti.
Mahkeme salonunun yetersiz kalması nedeniyle duruşma konferans salonuna alındı. Suç örgütü lideri olduğu iddia edilen Fırat Sarı’nın da aralarında bulunduğu tutuklu sanıklar, bazı tutuksuz sanıklar, müştekiler ve avukatlar duruşmaya katıldı. Sanık yoklamasıyla başlayan duruşmaya yoğun ilgi gösterildi.
SANIKLARA AĞIR CEZA TALEBİ
İddianamede, davanın kilit isimlerinden Fırat Sarı ve İlker Gönen için “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “nitelikli dolandırıcılık” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarından 10’ar kez, ayrıca “resmi belgede sahtecilik” suçundan 11 kez olmak üzere toplam 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor.
Sanık Gıyasettin Mert Özdemir için ise “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından toplam 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Ayrıca 8’i kadın olmak üzere toplam 44 sanık hakkında da benzer suçlamalarla çeşitli hapis cezaları isteniyor.
HASTANELERE YAPTIRIM TALEBİ
İddianamede, sanıkların dolandırıcılık yoluyla maddi kazanç sağladıkları gerekçesiyle ilgili hastaneler ve şirketler hakkında tüzel kişilere yönelik güvenlik tedbirleri uygulanması talep edildi. Bu kapsamda, suçtan sorumlu hastanelerin kapatılması ve mal varlıklarına el konulması istendi.
Soruşturma kapsamında İstanbul’da 9, Tekirdağ Çorlu’da 1 hastanenin ruhsatı iptal edilirken, bu hastanelerde tedavi gören bebekler ve hastalar kamu hastanelerine sevk edildi.
Öte yandan, davayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin’i ölümle tehdit eden kişiler gözaltına alınarak tutuklandı.
İLKER GÖNEN’İN AVUKATI: "DURUŞMA KAPALI YAPILMALI"
Sanık yoklamalarının ardından cezaevinde yaşamına son veren tutuklu sanık İlker Gönen’in avukatı söz alarak mahkemeden duruşmanın kapalı yapılmasını talep etti.
Avukat, medyada çıkan haberler ve kamuoyunda oluşan tepkiler nedeniyle müvekkilinin yargısız infaza uğradığını ileri sürerek, sanıkların can güvenliği açısından duruşmanın kapalı oturumda görülmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, mahkeme heyetinden bir üyenin çekilmesi için CMK 30. madde kapsamında reddi hakim talebinde bulundu.
BEBEK ÖLÜMLERİNE DAİR TANIK İFADELERİ
Duruşmada, soruşturma kapsamında tanık olarak dinlenen sağlık çalışanları ve hastane personelleri, olaylarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Tanıklardan biri, bebeklerin hastanelere sevk sürecinde ihmaller yaşandığını belirterek, bazı belgelerin sonradan değiştirildiğini öne sürdü.
Bir başka tanık, Opara isimli bebeğin bir devlet hastanesinden özel hastaneye sevk edildiğini, burada tedavi altına alınmak istendiğini ancak yeterli müdahalenin yapılmadığını anlattı. Bebeklerin ölüm saatlerinin genellikle sabah yazıldığını, gece vefat eden bebeklerin gündüz morga teslim edildiğini söyledi.
Diğer bir tanık, yoğun bakım ünitesine alınan bebeklerle ilgili bazı doktorların bilgisi olmadığını ve yanlış yönlendirmeler yapıldığını iddia etti.
Duruşmada ayrıca, hastanelerde çalışan bazı yetkililerin doktorlardan belgeler imzalatmaya çalıştıkları ve hastane ruhsatlarını korumak adına eksik veya hatalı bilgileri gizledikleri yönünde ifadeler verildi.
MAHKEME DURUŞMAYA ARA VERDİ
Duruşmada tanık ifadelerinin ardından mahkeme heyeti ara verdi. Verilen aranın ardından duruşmaya devam edilerek yeni tanıkların dinlenmesi bekleniyor.