Ardından Paris’te uzmanlık eğitimine başladı. Ancak genç yaşlarda sosyalist düşüncelere yönelen Belli, 1951 yılında Berlin’de düzenlenen 3. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali’ne katıldı ve burada şair Nâzım Hikmet ile tanışarak Türkiye Komünist Partisi (TKP) ile bağ kurdu.
SİYASAL FAALİYETLERİ VE TUTUKLANMASI
TKP’nin yurt içi ve yurt dışındaki yönetici kadroları arasında kuryelik yapan Sevim Belli, Türkiye’ye dönüşü sırasında yakalandı. Bu olay, Türkiye genelinde "51 Tevkifatı" olarak bilinen geniş çaplı operasyonun başlamasına neden oldu. Operasyon kapsamında, TKP Merkez Komitesi üyeleri Şefik Hüsnü Değmer, Zeki Baştımar, Reşat Fuat Baraner, Mehmet Bozışık, Halil Yalçınkaya ve Mihri Belli ile birlikte tutuklandı.
HAPİSHANE VE SÜRGÜN YILLARI
1957 yılında cezaevinde, TKP yöneticilerinden Mihri Belli ile evlendi. Ancak o dönemde "komünistlikten hüküm giyen" doktorların mesleklerini icra etmeleri yasaklandığı için, 1964 yılında ailesiyle birlikte Cezayir’e giderek burada doktorluk yaptı.
1966’da Türkiye’ye dönen Sevim Belli, 12 Mart 1971 darbesi sonrası tekrar tutuklandı ve üç yıl cezaevinde kaldı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından ise bir kez daha yurtdışına çıkmak zorunda kaldı.
EDEBİ VE ÇEVİRİ ÇALIŞMALARI
Sevim Belli, anılarını "Boşuna Mı Çiğnedik" adlı kitabında topladı. Ayrıca, dünya edebiyatından birçok eseri Türkçeye kazandırarak önemli çeviri çalışmalarına imza attı.
100 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ
Sosyalist yazar ve çevirmen Sevim Belli, 100 yaşında İstanbul’da hayatını kaybetti.