Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Anlamlı doğrudan yabancı yatırımları tekrar çekmeye başlamayı umuyoruz çünkü bunlar borç üretmeyen girişler" açıklamasında bulundu.
Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Suudi Arabistan tarafından El Ula şehrinde düzenlenen Gelişmekte Olan Piyasa Ekonomileri Konferansı’nda konuştu. Konuşmasında, enflasyonla mücadeleye ve mali disipline öncelik verdiklerini vurgulayan Şimşek, enflasyonun yüksek seyrettiğini ancak düşüş gösterdiğini belirtti. Özellikle hizmet fiyatlarının yapışkan kaldığını, kira ve eğitim gibi alanlarda geriye dönük endeksleme nedeniyle fiyat artışlarının sürdüğünü ifade etti.
Ayrıca, gıda fiyatlarındaki dalgalanmaların da enflasyon yönetiminde zorluk oluşturduğunu dile getiren Şimşek, hanehalkı ve şirketlerin enflasyon beklentilerinin, piyasalara kıyasla daha yavaş olsa da iyileştiğini savundu.
"HİÇBİR ŞEY İYİ POLİTİKALARIN YERİNİ TUTMAZ"
Şimşek, "Hiçbir şey iyi politikaların yerini tutamaz. Mühim olan sağlam politikalar ve bu politikaların iyi uygulanmasıdır" diyerek, bu yıl sıkı para politikası ve daha disiplinli maliye politikasını, destekleyici gelir politikalarıyla birleştireceklerini belirtti.
Enflasyonun düşme eğiliminin süreceğini ve bunun da ekonomik beklentileri daha da olumlu hale getireceğini dile getiren Şimşek, Türkiye’nin son iki yılda deprem ve yeniden yapılanma çalışmaları için 74 milyar dolar harcadığını hatırlattı.
Şehirlerin yeniden inşasına yönelik harcamaların GSYH’nin yüzde 6’sının üzerinde olduğuna dikkat çeken Şimşek, bu sürecin sadece konut yapımını değil, tüm altyapıyı kapsayan karmaşık bir süreç olduğunu vurguladı.
Geçtiğimiz yıl bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 5 seviyelerinde gerçekleştiğini belirten Şimşek, bu yıl bu oranı yüzde 3’e düşürmeyi hedeflediklerini ifade etti. Kamu borcunun GSYH’ye oranının ise yüzde 25 seviyesinde seyrettiğini sözlerine ekledi.
"HÜKÜMET AÇISINDAN GELECEK YILDAN İTİBAREN NET DIŞ BORÇ ÖDEYİCİSİ OLMAK İSTİYORUZ"
Şimşek, "Anlamlı doğrudan yabancı yatırımları tekrar çekmeye başlamayı umuyoruz çünkü bunlar borç üretmeyen girişler" değerlendirmesinde bulunarak, enflasyonun kontrol altına alınması ve mali taraftaki ilerlemeyle yatırımcıları uzun vadeli yatırım yapmaya teşvik edeceklerini ifade etti.
Ayrıca, "Hükümet açısından gelecek yıldan itibaren net dış borç ödeyicisi olmak istiyoruz" diyen Şimşek, borç yönetimi stratejileri kapsamında Türkiye'nin iç tahvil piyasasını güçlendireceklerini, lira cinsinden sabit kuponlu borçlanmayı artırarak vade sürelerini uzatmayı öngördüklerini belirtti.