Önceki hafta 74,40 dolardan kapanan Brent petrol, pazartesi günü Ukrayna’nın Kazakistan petrolünü taşıyan CPC’ye ait istasyona saldırdığı haberleriyle yükseldi. Fiyat, 75,12 dolara kadar çıktı ve günü yüzde 0,07 artışla 75,06 dolardan tamamladı. Batı Teksas türü (WTI) ham petrol ise yüzde 1 artışla 71,28 dolara yükseldi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in özel sektörü destekleyen açıklamalarıyla Çin ekonomisinde toparlanma beklentisi oluştu ve 18 Şubat’ta Brent petrol yüzde 0,5 artarak 75,45 dolara, WTI ise yüzde 0,6 yükselerek 71,74 dolara ulaştı.
AB’nin Rusya’nın yaptırımları aşmak için kullandığı “gölge filo”yu hedef alan yaptırım paketini onaylamasının ardından 19 Şubat’ta Brent petrol 76,46 dolara çıktı ve yüzde 0,5 artışla 75,81 dolardan kapandı. WTI da yüzde 0,6 yükselerek 72,16 dolar oldu.
ABD’DEN GELEN AÇIKLAMALAR DÜŞÜŞE NEDEN OLDU
Perşembe günü, Brent petrol yüzde 4 artarak 76,12 dolardan, WTI ise yüzde 4 yükselişle 72,43 dolardan günü tamamladı. Ancak, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in, Ukrayna-Rusya savaşında barış sağlanması amacıyla Rusya’ya yönelik yaptırımların hafifletilebileceğini açıklaması fiyatlardaki yükselişi sınırlandırdı.
Cuma günü, Bessent’in Çin Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng ile görüşmesi ve ABD-Çin ekonomik ilişkilerinin öneminin vurgulanması, arz kesintilerine yönelik endişeleri hafifletti. Bunun etkisiyle Brent petrol yüzde 3’e yakın değer kaybederek ekim ayından bu yana en sert düşüşünü yaşadı.
BRENT PETROL DÜŞTÜ
Brent petrol, haftayı yüzde 0,7 düşüşle 73,90 dolardan tamamladı ve beş haftalık düşüş eğilimini sürdürdü. WTI ise yüzde 0,5 azalarak 70,20 dolara geriledi.
“YATIRIMCILAR YENİ YAPTIRIMLARI BEKLİYOR”
Washington Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü Misafir Öğretim Üyesi Kate Dourian, küresel belirsizliklere rağmen petrol fiyatlarının dar bir aralıkta seyrettiğini belirtti. “Petrol fiyatları 74-76 dolar arasında dalgalandı ve düşük volatilite gösterdi. Yatırımcılar, Washington’dan gelecek yeni yaptırımları ve Rusya-ABD barış görüşmelerini bekliyor olabilir” dedi.
Dourian, Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesi ve yaptırımların hafifletilmesi halinde petrol fiyatlarının daha fazla düşebileceğini ifade ederek, “Rusya’ya yönelik yaptırımlar kalksa bile, OPEC+ üretim kısıtlamaları fiyatların aşırı düşmesini engelleyecektir” diye ekledi.
“PİYASALARDA BÜYÜK BİR BELİRSİZLİK HAKİM”
Londra merkezli Energy Intelligence Group Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere, “ABD ve Rusya arasındaki görüşmelerin yeniden başlamasıyla Rus petrolünün Avrupa’ya tekrar gönderilebileceği beklentisi, Brent petrolü 75 doların altına çekti” dedi.
Mathonniere, AB’nin 16. yaptırım paketini onaylamasının, CPC boru hattı üzerindeki belirsizliklerin ve İran’a yönelik olası yaptırımların piyasalarda büyük bir belirsizlik oluşturduğunu belirtti. “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden petrol ihracatının yeniden başlaması olasılığı var ancak Ankara’nın 1,5 milyar dolarlık tahkim davası çözülmeden Ceyhan’a petrol akışına izin vermesi zor görünüyor” dedi.
“FİYATLAR DAHA FAZLA DÜŞEBİLİR”
Uluslararası veri şirketi Primary Vision Network Enerji ve Ekonomi Analisti Osama Rizvi, OECD ülkelerinin petrol stoklarının azaldığını ve Çin’in talebinde toparlanma beklendiğini söyledi. “ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde performans gösterse de fiyat artışlarını tetikleyecek güçlü bir sebep bulunmuyor” dedi.
Rizvi, piyasa oyuncularının petrol fiyatlarında düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Petrol piyasalarındaki aşağı yönlü hareket sürdükçe, fiyatların ilerleyen süreçte daha da düşeceğini düşünüyorum. Bu hafta önemli ekonomik gelişmeler olacak ve bunlar piyasaları etkileyebilir” değerlendirmesinde bulundu.