Yeni düzenlemeye göre, ürettiği çiğ sütü süt işleme tesislerine, sözleşmeli olarak satış belgesi karşılığında süt toplama merkezleri aracılığıyla satan ve Bakanlık Süt Kayıt Sistemi (BSKS) veri tabanına aylık kayıt yaptıran, tarımsal amaçlı örgütlere üye üreticilere temel destek ödemesi yapılacak.

TEMEL DESTEK TUTARI BELİRLENECEK

Manda, koyun, keçi sütü ile niteliği ve pazarlama şekline göre inek sütü için, Bakanlık tarafından belirlenen dönemler ve kriterler doğrultusunda üretim maliyetleri dikkate alınarak temel destek tutarı belirlenecek. Temel destek şartlarını karşılayan üreticilere, belirlenen katsayılarla hesaplanan ilave destek de ödenecek.

İnek ve manda sütü için günlük en fazla 430 litre, koyun ve keçi sütü için 100 litre süt üreten ve süt işleme tesislerine satan aile işletmeleri ilave 0,3 katsayı avantajından yararlanacak. Kadın üreticiler ile 41 yaşından gün almamış üreticilerin ürettiği süt için 0,3 katsayı uygulanacak.

Süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Çorum, Tokat, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş ve Tunceli) üretilen süt için 0,4 katsayı, manda, koyun ve keçi sütü için ise 0,8 katsayı eklenecek.

Hastalıktan ari işletmeler veya Avrupa Birliği (AB) onaylı işletmelerde üretilen süt için 3 katsayı uygulanacak.

ESK'YA SÜT ÜRÜNÜ SATAN ÜRETİCİLER DE DESTEKLENECEK

Tarımsal amaçlı örgütler aracılığıyla ürettiği çiğ sütü Et ve Süt Kurumu (ESK)'ya süt ürününe çevirerek satan üreticiler de destek kapsamına alınacak. Destekleme miktarı belirlenirken 1 kilogram süt ürünü eşdeğeri süt miktarı esas alınacak.

Destekleme başvuruları için üreticilerin BSKS veri giriş yetkisine sahip tarımsal amaçlı örgütlere üye olması veya yetkisi olmayan örgütler aracılığıyla il ve ilçe müdürlüklerine başvurması gerekecek. Ayrıca, destekten yararlanacak üreticilerin işletmeleri ve hayvanlarının Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ve TÜRKVET sistemlerinde kayıtlı olması şartı aranacak.

HAKSIZ DESTEK ALAN ÜRETİCİLER 5 YIL YARARLANAMAYACAK

Haksız yere destekleme ödemesi aldığı tespit edilen üreticiler, 5 yıl boyunca hiçbir destekleme programından yararlanamayacak.

Yeni düzenleme ile 28 Şubat 2023 tarihli "Çiğ Süt Desteği ve Süt Piyasasının Düzenlenmesi Uygulama Tebliği" yürürlükten kaldırıldı. Yeni tebliğ, 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ