Bakla sevmeyenlerin bile iştahını açacak yemek tariflerini bu yazımızda sizler için derledik. İşte baklanın damaklarda lezzet şöleni yaratacak o yemek tarifleri!

Zeytinyağlı Bakla

Zeytinyağlı bakla hem lezzetli hem de doyurucu olması ile ön plana çıkıyor. Bu lezzetli ve hafif yemeği yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

·         1/2 kg taze bakla

·         1/2 limon

·         3 diş sarımsak

·         1 yemek kaşığı un

·         Taze soğan

·         Dereotu

·         Tuz

·         1 tutam şeker

·         Karabiber

·         Zeytinyağı

Zeytinyağlı bakla yapmak için ilk olarak baklaların yıkanması ve sap kısımlarının temizlenmesi gerekir. Ardından suya alınan baklaların üzerine un serpilmeli ve yirmi dakika boyunca bekletilmelidir. Baklalar beklerken taze soğanlar bakla boyunda kesilir. Tencereye zeytinyağı eklenir ve yağ ısındıktan sonra taze sonlar sotelenir. Üzerine baklalar süzülerek ilave edilir ve sotelenmeye devam edilir. Sarımsak, şeker, un, su, karabiber ve tuz tencereye eklenir. Otuz beş ila kırk dakika pişirildikten sonra üzerine kıyılmış dereotu ve limon suyu ilave edilir. Zeytinyağlı bakla soğuduktan sonra afiyetle tüketilebilir.

Baklalı Sarma

Klasik sarma tarifi yerine deneyebileceğiniz baklalı sarma için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;

Yeteri kadar ıslatılmış salamura yaprak

·         1 kg ya da olduğu kadar kemikli et

İç harç için;

·         1 su bardağı iç bakla (geceden kabuklu bakla ıslatılır, soyulur ve dörde bölünür)

·         2 su bardağı kırık yarma

·         2 adet büyü k boy kuru soğan

·         2 yemek kaşığı domates salçası

·         1 adet büyük boy domates

·         1/2 su bardağı zeytinyağı

·         Tuz

·         Bir tutam pul biber

·         Karabiber

·         Kimyon

·         1/2 demet ince kıyılmış maydanoz ve dereotu

Baklalı sarma yapmak için ilk olarak iç harç için gerekli olan malzemelerin karıştırılması gerekir. bir çay bardağı su iç harca ilave edilir ve karıştırılır. Tencerenin tabanına bir sıra yaprak dizilir ve üzerine kemikli etler yerleştirilir. İçten yeteri kadar koyup yaprak altıgen şekilde sarılır. Tüm yapraklar bu şekilde hazırlandıktan sonra tencere dizilir. Üzerine bir çay bardağı zeytinyağı ve bir su bardağı kaynar su ilave edilerek pişirilir. Bu aşamada suyun düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

Enginarlı İç Baklalı Pilav

Son derece lezzetli ve doyurucu olan bu yemek için gerekli olan malzemeler şunlardır;

·         1 adet büyük boy dilimlenmiş enginar

·         2 bebek enginar (ikiye bölünmüş)

·         1 su bardağı taze iç bakla

·         1,5 su bardağı baldo pirinç

·         1 kahve fincanı zeytinyağı

·         Tuz

·         Karabiber

·         4 sap ince kıyılmış dereotu

·         3 sap ince kıyılmış maydanoz

Malzemeler hazırlandıktan sonra ilk olarak baldo pirincin nişastasından arınması için güzelce yıkanması gerekir. Ardından enginarlar yıkanıp, limonlu ve unlu suda bir süre bekletilmelidir. İç baklalar bir tencereye alınmalı ve üzerini geçecek kadar suyla haşlanmalıdır. Yayvan ve geniş bir tencereye kurulanmış, dilimlenmiş ve ikiye bölünmüş bebek enginarlar alınır. Az miktarda zeytinyağının içerisine biraz tuz ilave edilir ve enginarlar renk değiştirene kadar kavrulur. Kalan yağ ilave edilir ve kavrulan enginarların üzerine bire bir buçuk ölçüsünde içme suyu eklenir. Kaynayan suya yeteri kadar tuz, haşlanıp kabukları ayıklanmış baklalar ilave edilir ve bir taşım kaynatılır. Ardından süzülen pirinçler de ilave edilir ve ilk olarak harlı daha sonra orta ateşte pişirilir.

Baklalı Şiveydiz

Baklalı şiveydiz yapmak için gerekli olan malzemeler şu şekilde sıralanır;

·         300 gram yağsız dana kuşbaşı

·         400 gram bakla

·         4 su bardağı haşlanmış nohut

·         5 dal taze sarımsağın beyaz kısmı

·         500 gram yoğurt

·         2 yemek kaşığı un

·         1 adet yumurta

·         2 tatlı kaşığı kuru nane

·         1/2 çay bardağı zeytinyağı

·         Var ise 2 su bardağı et suyu

·         Tuz

Baklalı şiveydiz yapmak için ilk olarak baklaların ayıklanması ve küçük küçük doğranması gerekir. Ardından on dakika boyunca düdüklü tencerede, kendi suyunda ve kısık ateşte haşlanmalıdır. Nohut ve et ise ayrı ayrı haşlanır. Üçü de pişirme tenceresine alındıktan sonra ayıklanan taze sarımsakların beyaz kısımları, bir parmak boyunca olacak şekilde kesilir ve tencereye ilave edilir. Et suyu ya da normal su tencereye aktarılır ve kaynatılır. Bu sırada ayrı bir kapta yoğurt, yumurta ve un çırpılır. Karışımın içerisine bir miktar su ilave edilir ve tencereye aktarılır. Son olarak nane ve yağ kızdırılarak üzerine yemeğin üzerine dökülür ve ocak kapatılır.

Baklalı Bezelyeli Patates Salatası

Klasik patates salatası yerine bu lezzetli tarifi hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;

·         3 adet haşlanmış patates

·         1 tatlı kaşığı pul biber

·         1 tatlı kaşığı kuru nane

·         1/2 çay bardağı zeytinyağı

·         3 – 4 adet taze soğan

·         8 – 9 dal maydanoz

·         Tuz

·         1 çay bardağı iç bakla

·         1 çay bardağı bezelye

·         3 – 4 adet kornişon turşu

Hücre Hasarını En Aza İndiren Mucizevi Bir Meyve! Yaban Mersininin Faydaları Hücre Hasarını En Aza İndiren Mucizevi Bir Meyve! Yaban Mersininin Faydaları

·         1 adet limon

Bu lezzetli patates salatasını yapmak için ilk olarak haşlanmış patatesleri küp küp doğrayın. Ayrı bir kapta zeytinyağı, pul biber, tuz ve limonu karıştırarak sosu hazırlayın. Patateslerin üzerine yeşillikleri ve diğer malzemeleri ekleyin. Son olarak sosu ilave edin, karıştırın ve servis tabağına aktarın.

Baklalı Bulgur Pilavı

Baklalı bulgur pilavı yapmak için gerekli olan malzemeler şunlardır;

·         1 kg taze baklanın içi

·         2 su bardağı pilavlık bulgur

·         2 adet küçük boy soğan

·         1 yemek kaşığı tereyağı

·         2 yemek kaşığı zeytinyağı

·         Tuz

·         Karabiber

İlk olarak baklayı ayıklayın ve tencereye aktarın. Üzerine örtecek kadar su ilave edin ve baklalar yumuşayıncaya kadar bekleyin. Yumuşayan baklaları süzün ve bir kenara alın. Pilavı pişireceğiniz tencerede yağları kızdırın ve üzerine doğranmış soğanları ilave edip kavurun. Süzülen baklaları tencereye aktarın. Üzerine bulguru ilave edin ve karıştırın. Karışımın üzerine baharatları ve sıcak suyu ekledikten sonra suyunu çekene kadar pişirin.

Taze Bakla Çorbası

Akşam yemeklerinin başlangıcı olan klasik çorbalar yerine taze bakla çorbası yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;

·         350 gram bakla

·         1 çay bardağı ayçiçek yağı

·         4 – 5 dal taze soğan

·         2 dal dereotu

·         6 su bardağı sıcak et suyu

·         1 çorba kaşığı un

·         1 limonun suyu

·         Tuz

Terbiyesi için;

·         1 yumurta

·         2,5 çorba kaşığı un

·         3 çorba kaşığı yoğurt

Taze bakla çorbası yapmak için ilk olarak baklaları temizleyin ve uç kısımlarını kopartın. Baklaların kararmaması için bir çorba kaşığı un ve limon suyunun içerisinde on dakika bekletin. Ardından süzün ve küçük parçalar olacak şekilde doğrayın. Taze soğanları ince ince kıyın. Dereotunu dal dal olacak şekilde ayırın. Ayçiçeği yağını tencereye aktarın ve ısıtın. Baklaları soteleyin. Taze soğan, sıcak et suyu ve tuzu ilave edin. Terbiyesini hazırlayın ve çorbaya ekleyin. Ardından hazır olan çorbayı kaselere aktarın ve üzerine dereotu ile pul biber serperek servis edin.

Taze Bakla Salatası

Taze bakla salatası için gerekli olan malzemeler şunlardır;

·         Yarım kilo bakla

·         1 adet limon

·         4 – 5 dal dereotu

·         Tuz

·         Zeytinyağı

Taze bakla salatası için ilk olarak baklaları yıkayın ve kabuklarını soyun. Ardından bir tencereye alın ve üzerine geçecek kadar su ilave ederek haşlayın. Kaynama başladıktan sonra kısık ateşte on dakika daha haşlayın. Pişen baklaları süzerek tabağa alın. Üzerine malzemeleri ilave edin ve soğumaya bırakın.

Muhabir: Elif Aybike Demir