Gaziantep Valiliği tarafından arsaları kamulaştırılan aile yaklaşık 3,5 aydır paralarını alamıyor. Annesi Elif Yiğit’in mirasçılarından biri olan Ali Yiğit TV Nota’ya özel açıklamalarda bulundu.

31 OCAKTA KAMULAŞTIRMA KARARI VERİLDİ

Gaziantep Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Gaziantep’in Nurdağı ilçesi Kurudere Mahallesi 546 ada 5 parselde kayıtlı 59,93 metrekarelik arsa, imar planında resmi kurum alanı olarak ayrılmış ve Elif Yiğit adına kayıtlı 59,95 metrekarelik kısmın Valilik makamının 31 Ocak 2024 tarih ve 162696 sayılı oluruyla kamulaştırılmasına karar verdi.

"Kiminin zararda, kiminin karda olduğu böyle bir sistem olamaz" "Kiminin zararda, kiminin karda olduğu böyle bir sistem olamaz"

Valilik, kamulaştırılacak olan tarlanın, 4650 Sayılı Yasa ile değişik 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 3. maddesi ile değişik 8. maddesi uyarınca pazarlıkla anlaşarak satın aldı. Yiğit’in mirasçıları, 59,93 metrekarelik hissenin Gaziantep Valiliği’nce kamulaştırılacağı bildirilen taşınmazını pazarlık usulü anlaşarak sattı. Tapu devir işlemlerinin ardından Yiğit ailesi beklemeye başladı.

“1 AY İÇİNDE YATACAK, DEMİŞLERDİ”

Paralarının 1 ay içinde yatacağının söylenmesinin ardından sonuç alamamaları üzerine Ali Yiğit konu ile ilgili valilik ile görüştü ancak ‘Bakanlıktan ödenek bekliyoruz’ açıklaması ile karşılaştı. Yiğit, “Valilik bu alanı değerlendirmek için almıştı. Bir süredir paramızı almak için bekliyoruz. Yasal süre 45 gün olmasına rağmen elimizde hiçbir şey yok. Paramızın değeri düştü.” sözlerini kullandı.

6 mirasçı, sattıkları alandan kişi başı 205 bin lira alacaktı.

“DEVLETİMİZE KARŞI BOYNUMUZ KILDAN İNCE”

Açıklamasına devam eden Ali Yiğit şunları kaydetti:

Devletimiz bekle dedi, bekliyoruz. Boynumuz kıldan ince. Ancak Gaziantep’te yapılan festivallerde harcanan milyonlarca liradan bahsediliyor. Biz mağduruz ancak kimse bizim için harekete geçmiyor.

“TİCARETTE BU OLAMAZ”

Ticarette böyle durumların sağlıksız olduğunu vurgulayan Ali Yiğit açıklamasında, “Dava edebilirsiniz dediler. Ancak dava sürecinin ne kadar zor olacağının farkındayız. Süreç boyunca paramız ipotek olacak. ‘Kısmet’ diyorlar. Uğraşmak istemiyoruz çünkü acımız var, uğraşmayınca da hiç ilgilenmiyorlar. Bir an önce paramızı almak istiyoruz. O para bize ilaç gibi gelecek” sözlerine yer verdi.

DEPREMDE AİLESİNİ KAYBETMİŞTİ

Nurdağı Nilüfer Apartmanı’nda yaşayan ailesini kaybeden Ali Yiğit’in yaşadıkları daha önce de gündeme gelmişti. Depremde evi yıkılan ve aile apartmanında neredeyse tüm ailesini kaybeden Yiğit, “6 katlı apartmandı. Annemi abimi ve kız kardeşimi kaybettik. Ben o gün nöbete gittiğim için evde değildim. 105 kişiyi kaybettik. Sadece 3 kişi sağ çıktı” dedi.

YIKILAN EVİNE AZ HASARLI DEDİLER

Evleri yıkılmasına rağmen bir süre boyunca sistemde evlerinin az hasarlı göründüğünü söyleyen Yiğit:

Depremin ardından eve az hasarlı dediler, yıkılmıştı tüm bina. Ailem vefat ettiğinde bununla uğraşmak istemedim. ‘Yapı numarası değişti, halledeceğiz’ dediler, haziran ayına kadar beklettiler. Hiçbir yardımdan yararlanamadık ama bekledik. Son olarak da toplu paramızı aldık ama bizim için çok zor günlerdi.

2942 SAYILI KANUN NEDİR?

2942 sayılı kanunun ilgili maddesinde, "İdarece, anlaşma tutanağının tanzim tarihinden itibaren en geç kırkbeş gün içinde, tutanakta belirtilen bedel ödenmeye hazır hale getirilerek, bu durum malike veya yetkili temsilcisine yazıyla bildirilerek tapuda belirtilen günde idare adına tapuda ferağ vermesi istenilir. Malik veya yetkili temsilcisi tarafından idare adına tapuda ferağ verilmesi halinde, kamulaştırma bedeli kendilerine ödenir" hükmü bulunuyor.

Muhabir: Ayşe İpek Tokdemir