Bir destekli üreme teknolojisi olan tüp bebek (in vitro fertilizasyon), yumurtanın vücut dışında döllenmesini ve döllenen yumurtanın kadının rahmine yerleştirilmesini içerir. Bu teknoloji, ilaçlar ve cerrahi müdahalelerle gerçekleştirilir.

CANLI DOĞUM İHTİMALİ YÜZDE 38 ORANINDA DÜŞTÜ

Avustralya'nın Perth şehrinde yapılan bir çalışmada araştırmacılar, 8 yıl boyunca hava kirliliğinin dondurulmuş embriyo transferleri üzerindeki etkisini inceledi. Araştırmacılar, tüp bebek için yumurtaların toplanmasından önceki iki haftada ince partikül maddelere maruz kalmanın, canlı doğum ihtimalini yüzde 38 oranında düşürdüğünü gözlemledi.

Human Reproduction akademik dergisinde yayımlanan yeni çalışma, hava kirliliğinin üreme sağlığı için yarattığı riske dikkat çekiyor.

Araştırmanın lider yazarı Sebastian Leathersich, "Bu çalışma, kirletici maddelere maruz kalmanın yumurtaların gelişimine, embriyo transferi sırasında ve erken hamilelik dönemlerinde nasıl etki ettiğini ilk kez ayrı ayrı ölçen bir çalışma oldu. Böylece, kirliliğin yumurtalar üzerinde mi yoksa hamileliğin erken dönemlerinde mi etkili olduğunu ölçebildik" dedi.

HAVA KİRLİLİĞİNİN OLMADIĞI BÖLGELERDE DE OLUMSUZ ETKİLER SÖZ KONUSU

Araştırmacılar, genel olarak hava kalitesinin "mükemmel" olduğu bir bölgede bile hava kirliliğinin olumsuz etkilerini gözlemlediklerini belirtti.

İklim değişikliği ve kirlilik halihazırda insan sağlığına en büyük tehditken ve insan üremesinin buna karşı bağışıklığının olmadığını dile getiren Dr Leathersich, kirleticiye maruz kalmayı en aza indirmek temel kamu sağlığı önceliklerinden olmalıdır şeklinde görüş bildirdi.

Muhabir: Züleyha Kandöker