Raporda, infazların çoğunluğunun Orta Doğu’daki 15 ülkede gerçekleştirildiği vurgulandı. İran, Irak ve Suudi Arabistan ise bu infazların büyük bir kısmından sorumlu tutuluyor.

İNFAZ SAYISI YÜZDE 32 ARTTI

Uluslararası Af Örgütü, 2023’te bin 153 olan infaz sayısının 2024’te yüzde 32 oranında bir artış gösterdiğini belirtti. 2024 yılı, infaz sayısının 2015’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasıyla dikkat çekiyor. Rapora göre, bu infazların çoğunluğu Orta Doğu ülkelerinde gerçekleşti.

ÖLÜM CEZASI HUKUKA AYKIRI SUÇLARLA İLGİLİ

Uluslararası Af Örgütü’nün verilerine göre, 2024 yılında uygulanan infazların yüzde 40’ından fazlası, uyuşturucuyla bağlantılı suçlar nedeniyle gerçekleştirildi. Bu durum, ölüm cezasının çoğu zaman hukuka aykırı suçlarla bağlantılı olduğu eleştirisini gündeme getirdi.

"BU UYGULAMALAR BUGÜNÜN DÜNYASINDA YERİ OLMAMALIDIR"

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, ölüm cezası uygulamalarına ilişkin yaptığı açıklamada, bu uygulamanın çağdaş dünyada kabul edilemez olduğunu belirtti. Callamard, ölüm cezasının, insanlık dışı ve alçaltıcı bir ceza olduğuna dikkat çekerek, infaz uygulayan ülkelerin sayısının giderek azaldığını ifade etti.

Callamard, "2024 yılında yalnızca 15 ülke infaz gerçekleştirdi, bu da ölüm cezasına karşı artan bir uzaklaşmanın işaretidir. İran, Irak ve Suudi Arabistan, infazların çoğundan sorumluydu ve bu ülkeler, insan hakları ihlallerine devam ederek, uyuşturucu ve terörizm suçları bahanesiyle büyük bir infaz artışına yol açtı," dedi.

İRAN, IRAK VE SUUDİ ARABİSTAN ÖLÜMLERİN YÜZDE 91'İNDEN SORUMLU

Raporda ayrıca, İran, Irak ve Suudi Arabistan’ın 2024’teki infazların yüzde 91’ini gerçekleştirdiği belirtilerek, bu ülkelerin, ölüm cezası uygulamaya devam etmesi eleştirildi. Bu ülkelerin, dünya genelindeki infazlarda önemli bir paya sahip olduğu vurgulandı.

Kaynak: ANKA