Bezelye eklenmeden yapılan türlü yemekleri olabilir. Türlü yemeğin içerisine eklenecek olan sebzeler ve baharatlar, kişinin damak zevkine, hassasiyetine ve alerjilerine bağlı olarak değişebilir. Bu durumda bezelyeyi tercih etmeyen kişiler türlü yemeği yaparken içerisine bezelye ilave etmeyebilir. Bezelyeyi tercih eden kişiler ise yemeği pişirme esnasında bezelyeyi de karışımın içerisine ilave etmelidir.

Bezelyeli Türlü Tarifi Malzemeleri

Bezelyeli türlü tarifi yaparken kullanılan birbirinden farklı sebzeler vardır. Kişiler hem mevsime bağlı olarak hem de damak zevklerine uygun bir şekilde istedikleri sebzeyi tercih edebilirler. Sebzeler haricinde baharat dengesi de değişiklik gösterebilmektedir. Genellikle bezelyeli türlü tarifi için kullanılan malzemeler şunlardır:

  • 200 ml bezelye
  • 2 tane kabak
  • 2 tane havuç
  • 2 tane büyük patates
  • 1 soğan
  • 2 domates rendesi
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 100 ml zeytinyağı
  • Damak zevkine bağlı bir şekilde birer çay kaşığı kadar karabiber, kekik, şeker, limon suyu ve tuz
  • 200 ml sebze suyu
  • 50 ml dereotu
  • 1,5 – 2 adet patlıcan

Bezelyeli Türlü Tarifi Nasıl Yapılır?

Bezelyeli türlü yemeği yapmak isteyen kişilerin takip etmesi gereken aşamalar vardır. Bezelyeli türlü yemeği tarifinin aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

Futbol seyircisini bu hafta sonu güzel maçlar bekliyor Futbol seyircisini bu hafta sonu güzel maçlar bekliyor
  1. Sebzeler aynı boyutta olacak şekilde küp küp doğranır ve ardından tuzlu suyun içerisinde bekletilerek hem acılığı alınır hem de steril hale getirilir.
  2. Geniş bir tencerenin içerisine zeytinyağı eklenir. Zeytinyağı kızmaya başladıktan sonra içerisine soğan ve sarımsak eklenerek kavurma süreci başlatılır.
  3. Soğan ve sarımsak karışımının üzerine salça ve domates suyu ya da rendesi ilave edilir.
  4. Karışım suyunu çekene kadar tamamen pişirilir.
  5. Karışımın içerisine sebzeler ilave edilir. Öncelikli olarak patlıcan eklenir; ardından kabak, havuç, patates, bezelye ilave edilir ve farklı sebzeler isteniyorsa bu aşamada dahil edilmelidir.
  6. Sebzelerin ardından tencerenin içerisine baharatlar eklenir.
  7. Baharatların üzerine az miktarda şeker ve limon suyu ilave edildikten sonra sebze suyu eklenir.
  8. Yemek birkaç kez yavaş bir şekilde karıştırıldıktan ve aromalar birbirine girdikten sonra yaklaşık yarım saat boyunca pişmesi sağlanır.
  9. Piştikten hemen sonra tencerenin kapağı açılmamalı, kısık ateşte pişmeye devam etmelidir. Ocağın altını kapatan kişiler, dereotu ekledikten sonra kapağı tekrar kapatarak yemeği dinlenmeye bırakmalıdır.
  10. Yeterli dinlenme sağlandıktan sonra tabaklama yapılır ve servis edilir.

Bezelyeli Türlü Tarifinin Püf Noktaları

Bezelyeli türlü yemeği yapmak isteyenler için önerilen bazı ipuçları vardır. Bu ipuçları yemeğin daha lezzetli olmasını sağlayan önemli püf noktalardır. Bezelye türlüsü hazırlamak isteyenler yemeğin lezzetini artırmayı hedefledikleri takdirde sebzelerin kesim boyutuna özen göstermelidir. Bütün sebzeler aynı oranda kesildiğinde ve biçimleri aynı olduğunda yemeğin pişmesi daha kolay olacaktır.

Bunun yanı sıra bezelye türlüsü pişirilirken pişirme süresine dikkat etmek gerekir. Sebzelerin ve diğer malzemelerin büyüklüğü, tencerenin boyutuna bağlı olarak pişirme süresi değişiklik gösterebilir. Kısık ateşte ortalama 30 dakika pişirilmesi tavsiye edilse de bu süre tencereye, yemeğe, su oranına, malzemeye ve kişi sayısına göre değişebilir.

Muhabir: Sıla Öcal