Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgenmiş avro, yüzde 4,42 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendikten sonra bu oran yüzde 3,83 oldu.

KÜLÇE ALTIN YILLIK GÖRÜNÜMDE EN YÜKSEK GETİRİYİ SAĞLADI

Yıllık değerlendirmelere bakıldığında, külçe altın, hem Yİ-ÜFE ile hem de TÜFE ile indirgenmiş hesaplamalarda yatırımcılarına en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal araç oldu. Yİ-ÜFE ile indirgenmiş değerle külçe altın, yüzde 22,20 oranında kazanç sağlarken, TÜFE ile indirgenmiş değerle yüzde 9,28’lik bir getiri sağladı.

MEVDUAT FAİZİ VE DİBS YATIRIMCISINI KAYBETTİRDİ

Finansal yatırım araçlarının yıllık bazda reel getiri oranları incelendiğinde, mevduat faizi (brüt) yüzde 12,70, devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) ise yüzde 6,18 oranında yatırımcısına kazanç sağladı. Ancak Amerikan Doları, Euro ve BIST 100 endeksi, yatırımcısına kaybettirdi. Euro ve Amerikan Doları sırasıyla yüzde 6,79 ve yüzde 6,23 oranlarında reel kayıp yaşattı. BIST 100 endeksi ise yüzde 8,70 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

ALTIN, KÜRESEL YATIRIMCI İÇİN GELECEK VAAD EDİYOR

TÜİK’in verilerine göre, üç aylık değerlendirmede de külçe altın, Yİ-ÜFE ile yüzde 10,90, TÜFE ile ise yüzde 8,05’lik reel getiri sağladı. BIST 100 endeksi ise her iki hesaplama ile indirgenmiş değerlendirmelerde de kaybettiren bir yatırım aracı oldu.

Yıllık bazda finansal araçların reel getiri oranlarının farklılık göstermesi, yatırımcıların kararlarını etkileyecek önemli bir gösterge olarak öne çıkıyor.

Kaynak: ANKA