Samsun’da yaşayan 15 yaşındaki Asel Sena Tengiz, dünyada yalnızca kendisinde görülen nadir bir hastalık nedeniyle tıp dünyasında dikkatleri üzerine çekti. Hastalığının tıbbi literatürde "tıpta bir ilk" olarak kaydedilmesi için çalışmalar başlatan Asel’in doktoru, Prof. Dr. İlker İlhanlı, bu durumu "dünyada tek vaka" olarak belgeleme hedefiyle araştırmalara yöneldi.

Köprücük kemiği ile göğüs kemiğinin birleşimindeki eklemin ve köprücük kemiği ile kürek kemiği arasındaki bağlantının neden olmadan sürekli olarak çıkması sonucu hastaneleri gezmek zorunda kalan Asel Sena Tengiz, nihayetinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde çözüm buldu.

Atakum ilçesinde yaşayan lise öğrencisi Asel Sena Tengiz, yaklaşık bir yıl önce nedensiz bir şekilde köprücük kemiğinin göğüs kemiğine bağlandığı eklemde ve köprücük kemiği ile kürek kemiğini birbirine bağlayan eklemde çıkıklar yaşamaya başladı. Birçok hastaneye başvurduktan sonra tedavi bulamayan genç kız, yaşam kalitesinin düşmesine neden olan bu rahatsızlığıyla başa çıkmak için OMÜ Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne başvurdu ve burada fizik tedaviye başladı.

"DÜNYADAKİ TEK VAKADIR"

Asel Sena Tengiz'in tedavisini yürüten Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. İlker İlhanlı, hastanın köprücük kemiği ile kürek kemiğini birbirine bağlayan eklemde kendiliğinden meydana gelen çıkıkların dünyada bir ilk olduğunu belirtti. Prof. Dr. İlhanlı, “Hastamız son derece nadir görülen bir vakadır. 1979 yılından bu yana dünya genelinde yalnızca 60 vaka rapor edilmiştir. Ancak Asel’in durumu, iki taraflı çıkık olması nedeniyle dikkat çekiyor; bu tür vakaların sayısı sadece 10’dur. Ayrıca, köprücük kemiği ile kürek kemiğini birbirine bağlayan eklemde de çıkık görülen bir başka dünya örneği bulunmamaktadır. Kişiye özel tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları sonucunda tedavi başarıyla tamamlandı, çıkık problemi ortadan kalktı ve duruşu önemli ölçüde düzeldi” dedi.

TEK VAKA OLMASI NEDENİYLE AKADEMİK ARAŞTIRMALAR YAPILIYOR

Asel Sena Tengiz, yaşadığı sağlık sorunlarını şu şekilde anlattı: “Bir yıl önce kolumu kaldırdığımda fark ettim. Sebepsiz bir şekilde, durduk yere oldu ve bu durumun nedeni çok belirsizdi. Birçok doktora başvurdum ve genellikle cerrahi müdahale önerildi. Ancak cerrahinin ileride bazı sorunlara yol açabileceğini öğrendik. Son olarak Prof. Dr. İlker İlhanlı’ya başvurduk ve fizik tedaviyle büyük bir iyileşme sağladık. Şu an dünyada tek vaka olmam nedeniyle akademik araştırmalar yapılıyor, yapılan tüm tedaviler deneyseldi ama yine de çok büyük bir ilerleme kaydettik” dedi.

ASEL HER İKİ TARAFI DA KENDİLİĞİNDEN ÇIKAN TEK VAKA

Merkezde fizyoterapist olan Elif Ulukan, tedavi süreciyle ilgili olarak, “Asel’e özel bir tedavi programı uyguladık. Solunum egzersizleri ve bantlama tedavisi gibi yöntemlerle tedaviyi destekledik. Asel, dünyada her iki tarafı da kendiliğinden çıkan tek vakadır. Bu süreçte çok güzel ilerlemeler kaydettik” şeklinde konuştu.

Tedavisi devam eden Asel, her geçen gün daha iyiye gitmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi