Trakya bölgesinin en güzel şehirlerinden biri olan Tekirdağ, mutfak kültürü ile ziyaretçilerini cezbediyor. Bu şehirde, denemeniz gereken pek çok lezzet mevcut. Tekirdağ’a yolunuz düştüğünde denemeden geçmemeniz gereken 9 meşhur lezzeti sizler için derledik:

1. Tekirdağ köftesi

Tekirdağ köftesi, tüm Türkiye’nin beğenilen lezzetlerinden biri. Şehrin bu özel köftesi, kıymaya eklenen baharatlar ve otlar ile farklı bir tat kazanıyor. Tekirdağ köftesini diğerlerinden ayıran en büyük özelliklerden biri, etin kalitesi. Yöredeki hemen her lokantada bulabileceğiniz bu köfte, sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar her öğünde tüketilecek kadar seviliyor.

2. Cizleme

Kimi zaman krep ya da akıtma ile karıştırılsa da, cizleme aslında Tekirdağ’a özgü farklı bir lezzet. Diğer hamur işlerinden farkı ise, pişirilirken ortaya çıkan bol miktarda hava baloncuğudur; bu baloncuklar ne kadar fazla olursa, cizleme o kadar makbul sayılır. Yapımı oldukça basittir; pişirme esnasında kullanılan tavaya dikkat edilir. Bu tavanın başka bir amaç ile kullanılmaması, yalnızca bu yemek için kullanılması cizlemenin lezzetini garantiler. Kahvaltılarda sıkça tercih edilen bir lezzettir.

3. Peynir helvası

Tekirdağ’ın meşhur tatlılarından biri olan peynir helvası, pek çok ziyaretçinin gözdesi. Aslında Trakya’nın pek çok şehrinde yapılan ve sevilen bu helva, Tekirdağ’da kendine has bir tarif ile hazırlanıyor. İçerisindeki peynir, tatlıya hem kıvam hem de hafif bir tuzlu tat katıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillenmiş olan bu özel lezzeti mutlaka denemelisiniz.

Gıda çalışanlarının denetlenmesi için meclis araştırması istedi Gıda çalışanlarının denetlenmesi için meclis araştırması istedi

4. Sini mantı

Tekirdağ mutfağının geleneksel hamur işlerinden biri de sini mantıdır. Bu mantı, incecik açılan hamurun içerisine doldurulan lezzetli iç harç ile fark yaratıyor. İç harç; küçük doğranmış kuşbaşı et, soğan ve baharatlardan oluşuyor. Mantıların katlanarak kaynar suda pişirilmesinin ardından, üzerine yoğurt ve kızdırılmış tereyağı dökülerek servis ediliyor. Özellikle akşam yemeklerinde tercih edilen bir yemek.

5. Damat paçası

Geleneksel bir düğün yemeği olan damat paçası, alt katmanda tavuk suyuna batırılmış yufkalar ve üzerine didiklenmiş tavuk etleri ile hazırlanıyor. Yoğurtlu sos ile sunulan bu yemek, özellikle özel günlerde misafirlere sunuluyor.

6. Çeneçarpan çorbası

Çeneçarpan çorbası, Tekirdağ’ın soğuk kış günlerinde içleri ısıtan geleneksel çorbalarından biri. İçerisinde; ince uzun erişteler, yeşil mercimek ve soğan bulunan bu çorba, doyuruculuğu ve besleyici malzemeleri ile biliniyor. Adını, içerdiği eriştelerin çiğnerken verdiği histen aldığı söylenen çeneçarpan çorbası, hafif bir yapıya sahip. Bu yemek, genelde öğlenleri tercih ediliyor.

7. Burma sucuk

Tekirdağ’ın yöresel et ürünlerinden biri olan burma sucuk, adını kıvrılmış şeklinden alıyor. Trakya bölgesinde özellikle kömür ateşinde ağır ağır pişirilerek bu sucuk hazırlanıyor. Coğrafi işaret ile tescillenmiş olan burma sucuk, dana eti ve burma eti karışımından elde edilen bir kıymaya sahip.

8. Kandilli mantı

Kandilli mantı, yapılış tarzı ile Çanakkale ve Edirne mutfaklarına da yakın bir lezzet. Bu mantı, av etinden yapılan bohça mantıya benzer. Tavuk eti, ciğer ve tereyağı ile zenginleştirilen bu mantı, Tekirdağ’ın yöresel yemeklerinden biridir.

9. Patlıcan ekşilisi

Tekirdağ mutfağının en önemli sebze yemeklerinden biri de patlıcan ekşilisidir. Özellikle Şarköy ilçesinde sıkça yapılan bu yemek; patlıcan, domates, soğan ve sirke ile hazırlanıyor. Mayhoş tatları sevenler için patlıcan ekşilisi bir idealdir. Genelde pilav ile birlikte servis ediliyor.

Muhabir: Doğu Han