Daha önce TV Nota okurları için sosyal medya yöneticiliği hakkında bilgilendirme sağlayan Sosyal Medya Uzmanı Doğukan Özkeleş, bu kez platformlardaki içerik çeşitliliğinin yanı sıra sosyal medya yönetiminin işletme başarısındaki rolü üzerine de değerlendirmeler yaptı.
Büyük bir bankadan küçük fırınlara, yine büyük şirketlerden plastik cerrahlara kadar pek çok farklı alandan müşteriye danışmanlık verdiğini belirten Özkeleş, bu süreçlerin hepsinin mesleki gelişimi açısından çeşitli konularda ciddi katkılar sağladığını dile getirerek süreçlerin temel amacının, bu markaların sosyal medyadaki bilinirliklerini artırmak ve “keşfet”e düşmelerini sağlamak olduğunu anlattı.
HANGİ PLATFORM İÇİN NASIL İÇERİK ÜRETİLMELİDİR?
Özkeleş, her platformun gerektirdiği farklı bir içerik türü olduğunu söyleyerek “Örneğin Pinterest gibi bir platforma görsel açıdan estetik ve insanlara ilham olabilecek statik veya video içerikler üretirken TikTok’ta trendlere uygun, mizah içerikleri kurgulanmalıdır. LinkedIn ve X gibi platformlar daha kurumsal ve haber niteliği içeren paylaşımlar gerektirirken Instagram daha katalog niteliğindedir. Önemli olan, platformlara hâkim olmak ve hangi içerik türlerinin etkileşim aldığını doğru analiz edebilmektir” dedi.
İŞLETMELERDE SOSYAL MEDYA YÖNETİMİNİN YERİ
Sosyal medya yönetiminin işletmelere kattığı değere ilişkin yönelttiğimiz soruya Özkeleş, “Bu biraz tartışmalı bir konu. Artık öyle bir çağdayız ki dört bir yanımız reklamlarla dolu. Kafamızı nereye çevirsek, hangi web sitesini veya sosyal medya hesabını ziyaret etsek bir reklam ile karşılaşıyoruz. Dolayısıyla kişisel düşüncem, bir markanın sosyal medyada başarılı olabilmesinin formülü, reklamlarını tamamen subliminal bir şekilde yapabilmesidir. WeAre Social 2024 Türkiye Raporu’na baktığımızda Türkiye’de sosyal medya kullanımının başlıca sebeplerinin aile ve arkadaşlar ile iletişimde kalmak, boş zaman doldurmak, haber okumak, içerik bulmak olduğunu görebiliriz” şeklinde yanıt verdi.
Özkeleş, açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdı: “Dolayısıyla bir sosyal medya hesabı eğer kullanıcı davranışlarını karşılayan bir yapıda içerik üretimi gerçekleştiriyor ve iletişim dili benimsiyorsa sosyal medya bu markaya değer katacaktır. Fakat marka kendi bildiğini okumak istiyor ve platformların diline kendini adapte edemiyorsa maalesef sadece yakın çevre tarafından bilinen bir marka olmaya ve popülarite kazanamamaya devam edecektir.”