Sinop mutfağı, Karadeniz'in deniz ve tarım ürünlerinin bolluğu nedeni ile oldukça çeşitli. Bu yazıda, Sinop’un en meşhur yemeklerini sizler için bir araya getirerek bir liste oluşturduk. Bu listemizi inceleyebilir, Sinop’a rotanızı çevirirseniz bu yemekleri denemek için not edebilirsiniz.

1. Sinop mantısı

Sinop'un en bilinen yemeği şüphesiz ki Sinop mantısıdır. Diğer yöre mantılarından farkı ise hamurunda yumurta kullanılması ve kıymalı iç harcı muska şeklinde kapatılarak hazırlanmasıdır. Üzerine bol ceviz serpilmesi ise bu mantıyı diğerlerinden ayıran en büyük özelliktir. Sinop'ta tabağın yarısı cevizli, yarısı yoğurtlu servis edilir. Bu iki lezzeti bir arada deneyimlemek için mutlaka tadılmalıdır.

2. Sirkeli pırasa

Sinop mutfağı ile pırasanın en farklı hali ile tanışın. Çocukların sevmediği bu sebze, Sinop'ta sirke ile buluşturularak bambaşka bir tat kazanıyor. Hem hafif, hem de uzun süre tok tutan bu yemek, oldukça pratik! Yanında genelde dilim ekmek ile servis edilen sirkeli pırasayı mutlaka deneyin.

3. İçli tava

Karadeniz’in en çok sevilen deniz ürünü olan hamsi, Sinop’ta içli tava adlı bir tarifte kullanılıyor. Hamsilerin temizlenip tepsiye dizilmesinin ardından üzerine; kuru üzüm, soğan, maydanoz ve fıstık eklenerek hazırlanan bu yemek, normal hamsi yemeklerinden biraz farklı; ama oldukça leziz.

4. Nokul

Sinop kahvaltılarının vazgeçilmezi olan nokul; kıymalı, cevizli üzümlü ya da tahinli seçenekleri ile sunuluyor. Mayalı hamurdan yapılan bu tatlı ya da tuzlu hamur işini Sinop’un pek çok pastanesinde bulabilirsiniz.

5. Sırık kebabı

Sinop mutfağının bir başka ünlü yemeği sırık kebabıdır. Özellikle köylerde, çobanlar tarafından hazırlanan bu kebap, uzun bir sırığa geçirilmiş bütün bir kuzunun ateşte saatlerce çevrilerek pişirilmesi sureti ile hazırlanır. Özel çöpler ile dikilen kuzunun içi ve dışı iyice pişirilerek etin lezzeti ortaya çıkarılır. Sadece biraz zaman ve sabır isteyen bir yemek. Ama oldukça lezzetlidir!

6. Katlama

Sinop mutfağında Tatar etkileri oldukça hissedilir. Bu etkilerden biri de "katlama" adı verilen bu hamur işidir. Gözlemeye benzeyen katlama, tuz ve yağ kullanılarak hazırlanan hamur ile yapılır. Kızartıldıktan sonra üzerine tereyağı ve toz şeker eklenerek servise sunulur.

7. Keşkek

Türkiye’nin pek çok bölgesinde keşkek yapılsa da Sinop’un keşkeği hafif sulu kıvamı ve salçalı sosu ile daha farklıdır. Tavuk ya da etle yapılan bu yemek, özellikle düğünlerde büyük kazanlarda pişirilir.

8. İçi etli hamur

Süper Lig ve Avrupa’da, bu hafta dev maçlar oynanacak Süper Lig ve Avrupa’da, bu hafta dev maçlar oynanacak

Sinop mantısına benzeyen; ama daha büyük parçalar halinde yapılan içi etli hamur, oldukça doyurucu bir yemektir. Kıymalı harcı ve yoğurtlu, cevizli sosu ile nefis bir lezzete sahiptir. Sinop’ta özellikle akşam yemeklerinde tercih edilir.

9. Palamut pilaki

Karadeniz’in en sevilen balıklarından biri olan palamut, Sinop’ta pilaki usulü ile fırınlanır. Havuç ve kereviz gibi sebzeler ile tatlandırılan palamut pilaki, Eylül ayından itibaren sık sık hazırlanır.

10. Mısır çorbası

Sinop’ta, mısır çorbası önemli bir yer tutar. Çorbalık mısır ve barbunya ile hazırlanan bu yöresel lezzet, haşlanmış kemikli et kullanılarak aromalandırılır. Hem doyurucu hem de besleyici olan mısır çorbasını özellikle soğuk kış günlerinde tercih edebilirsiniz.

11. Zılbıt böreği

Zılbıt bitkisi, bu yöreye özgü böreklerde kullanılır. Bu bitki, ıspanağa benzese de çok daha aromatiktir. Sabah kahvaltılarının favorisidir. Sinop pastanelerinde günün her saatinde bulunabilir. Sinop’a geldiğinizde mutlaka zılbıt böreğini tatmalı

Muhabir: BURAK ŞENOL