Gürer, patates üreticilerinin karşılaştığı zorlukları ve sektörün içinde bulunduğu durumu detaylı bir şekilde TV Nota’ya anlattı.

“ÇİFTÇİ BU YIL YAZLIK PATATESTEN ZARAR ETTİ”

CHP’li Gürer, “Yazlık patatesin hasadı nisanda başlar ağustosa kadar devam eder. Kışlık patates de ekim ayında başlar ekim ayında sona erer, bazı bölgelerde aralığa kadar sürüyor. Havalar soğuduğunda, kar yağdığında donma riski olduğundan hasadı yapılıyor. Yazlık patates ince kabuklu olduğu için depolanamaz. Bu yıl yazlık patates 3-4 lira aralığında satıldı, maliyeti 6-7 liraydı. Çiftçi burada zarar etti. Çekle alım yapanların kasım ayında çeklerini ödeyeceği düşünüldü. Şu an ödeyip ödemeyecekleri konusunda kaygı var” ifadelerini kullandı.

“PATATESİN FİYAT DENGESİNİ KAMU SAĞLASIN”

Kışlık patatesle ilgili Gürer, “Kışlık patatesi 6 ay stoklama olanağı var. Biz de Toprak mahsulleri ofisine, Türk şekere ve tarım kredi Kooperatifine çağrıda bulunduk. Bakanlık eliyle bu patates alınsın, stoklansın. 6 ayda patatesin fiyat dengesini kamu sağlasın. Et konusunda nasıl denge sağlanıyorsa bunda da öyle bir denge sağlansın. Şu anda üreticiye maliyet artı makul kar verip patatesi alarak stoklama imkânı sağlanabilir” şeklinde konuştu.

“ÜRETİCİ ÜRÜNÜ SATAMAYACAK, VATANDAŞ DA PAHALI ALACAK”

Gürer, patatesin dondurulmuş gıda olarak yurt dışına katma değerli ürün olarak satılabileceğini kaydederek “Yurt dışına ihraç teşvikleri artırılabilir. Şu anda yazlık patatesten iri olanların seçilip geri kalanı çöpe gitti. Olacak patatesin de satılabileceği pazar bulunmadığında aynısı olacak, çöp olacak. Ayrıca bu da raftaki ürünün fiyatının artmasına sebep olacak. Yani üretici ürünü satamayacak, vatandaş da pahalı alacak” ifadelerine yer verdi.

“BAKANLIĞIN ÇAĞRISININ OLUMLU BİR YANSIMASI OLMADI”

3 liraya tarlada satılmayan patatesin market rafında 13 liradan satıldığını ifade eden Gürer, “Hasat dönemi bittiği zaman patates 18-20 liraya çıkacak. Bu artışın yaşanmaması için kamu alımı yapılmalı, kamu stoklamalı. Ben bunun çağrısını yaptım. Bakanlık bu konuda girişimde bulunacak mı göreceğiz. Ayrıca bakanlık eylül ayının başında askeriyeye, okullara, belediyelere, sosyal tesislere, yemekhanelere çağrıda bulundu. ‘Kamuya ait bu yerlerde patates tüketimini artırın’ dedi. Ama bunun çok olumlu yansıması olmadı” dedi.

Muhabir: Fatma Nur Vural