10 yıllık meslek hayatındaki tecrübesine dayanarak gözlemlerini ve öğrencilerin mevcut durumunu değerlendiren Faruk Y., eğitim sistemindeki yetersizliklerin öğrencileri etkilediğini söyledi. Şu dönemde öğrencilerim araştırma ve sorgulamaya değil, ezbere dayalı eğitime yönelmek istediklerini ve bu alışkanlığın değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, matematik ağırlıklı bakış açısında değişiklik olmasını savunan Faruk Y. ‘Sayısal yapamayan öğrenci başarısızdır.’ algısının acilen değişmesi gerektiğini bunun yerine beceri ve ilgi olarak öğrencilerin değerlendirilmesi gerektiğini savundu.
“ÖĞRENCİLERİN DİKKAT SÜRESİ DÜŞTÜ”
Son zamanlarda sosyal medyanın hayatın her alanına yayılması öğrencilerin de eğitim hayatını etkiliyor. Sosyal medyadaki hızlı tüketimin öğrencilerin dikkat süresini de etkilediğini söyleyen Faruk Y. “Öğrencilerin artık dikkat süreleri 30-40 saniyeyi geçemiyor. Odaklanma süreleri oldukça büyük oranda düşmüş durumda. Bu da derslerdeki aktif dinleme anlama becerisini son derece olumsuz yönde etkiliyor. Bu durumun düzelebilmesi için sosyal medyaya getirilebilecek olan bir kısıtlama etkin bir yöntem olabilir.” diye konuştu.
“ÖĞRENCİLER GELECEKTEN UMUTSUZ”
Sosyal medyanın bir diğer etkisi olarak öğrencilerde kolay yollardan para kazanma eğilimi olduğunu gözlemleyen Faruk Y. öğrencilerin atık üniversite ya da eğitimden beklenti duymadıklarını genel anlamda umutsuz bir atmosfer olduğunu aktardı. Bu durumun temelden değiştirilebilmesi için ise üniversiteye olan algının değiştirilmesi yeniden üniversiteye iş kapısı olarak bakılmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.
“FARKLI OLANI DENEYİN”
Son olarak bir öğretmen olarak öğrencilerine, yapacakları ya da yapmak istedikleri her şeyi olabildiğince herkesten farklı yapmaya çalışmalarını tavsiye ederken aynılığın onları bir yere götürmeyeceğini de ekledi.