Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı eserinin "uygunsuz içerik" gerekçesiyle halk kütüphanelerinden kaldırıldığını duyurdu. İlgezdi, durumu "skandal" olarak nitelendirerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tepki gösterdi. İlgezdi, “Kurtuluş Savaşı’mızın destanı ve dünyaca tanınan bir şairimizin eseri bu şekilde yasaklanamaz. Kararı alan yöneticiler derhal istifa etmeli,” dedi.

İlgezdi, konuyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı'na soru önergesi verdiğini belirterek, Kuvayi Milliye Destanı ve Alberto Manguel'in Ulises'in Dönüşü kitaplarının yasaklandığını söyledi. Bakanlığın, bu kitapları "uygunsuz içerik" gerekçesiyle kütüphanelerden kaldırılmasını istediğini iddia eden İlgezdi, bu uygulamanın bir an önce düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

"BAKAN İSTİFA ETMELİ"

CHP’li İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayın Seçme Yönetmeliği'ne göre kitapların değerlendirilmesi ve seçiminden sorumlu olan Yayın Seçme Kurulu’nun toplanmadan bu kararın alındığını savundu. İlgezdi, daha önce de Pulitzer Ödüllü yazar Alice Walker’ın Renklerden Mor kitabının benzer şekilde yasaklandığını hatırlattı ve bu tarz kararların kabul edilemez olduğunu söyledi. İlgezdi, kararı alan yöneticilerin ve Kültür ve Turizm Bakanı'nın istifa etmesi gerektiğini dile getirdi.

İlgezdi, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

·         Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı kitabındaki uygunsuz içerik nedir?

·         Bu yasak hangi yasal dayanağa göre uygulanmıştır?

·         Yasak kararı hangi kitap için geçerlidir: Nuri Kurtcebe'nin çizimleriyle basılan versiyon mu, yoksa tüm Kuvayi Milliye Destanı kitapları mı?

·         Okuyucu şikayetleriyle kitapların yasaklanması doğru mudur?

"YANLIŞ VE HUKUKSUZ"

Türk Kütüphaneciler Derneği Başkanı Ali Fuat Kartal da duruma tepki göstererek, yasaklama kararının bir okuyucu şikayetine dayandırıldığını belirtti. Kartal, bu tür şikayetlerin objektif bir değerlendirme sunmadığını, yalnızca bir kişinin şikayetinin diğer okuyucuların haklarını kısıtladığını vurguladı. Kartal, bu kararın herhangi bir mahkeme kararı olmadan uygulanmasının hukuksuz olduğunu söyledi.

Kartal ayrıca, Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı'nın Cumhurbaşkanı tarafından bile Sakarya Meydan Muharebesi’nin 100. yıl dönümünde okunduğunu hatırlatarak, "Böyle bir eserin yasaklanması kabul edilemez" dedi.

"SANSÜR VE YASAKLAR ANAYASAYA AYKIRI"

Kültür Sanat-Sen Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada da, bu tür yasakların düşünce özgürlüğüne ve halkın bilgiye erişim hakkına zarar verdiği ifade edildi. Açıklamada, "Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu sansürcü uygulamaları derhal sonlandırmalı," denildi.

Açıklamada ayrıca, sansür uygulamalarının Anayasa'da güvence altına alınan düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğünü ihlal ettiği vurgulandı. Halkın bilgiye erişim hakkını sınırlayan bu kararların kültür ve sanat hayatına büyük zarar verdiği belirtilerek, mücadeleye devam edileceği ifade edildi.

Kaynak: Haber Merkezi