Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’nin depreme hazırlık konusunda ciddi eksiklikleri olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bazı adımlar atılmış olsa da ben hala hazır olunduğunu düşünmüyorum. İnsanlarımız bilimsel konulara uzak. Depremin ne olduğunu tam anlamadan ona karşı mücadele etmek mümkün değil.” Görür, halkın bilimsel düşünceye yönelmesi gerektiğini, ancak bilim dışı yaklaşımlarla zaman kaybedildiğini söyledi.
"DEPREM DİRENÇLİ KENTLER İNŞA ETMEK ZOR DEĞİL"
Depreme karşı alınması gereken önlemler hakkında konuşan Görür, özel bir “Deprem Bakanlığı” kurulması gerektiğini dile getirdi.
“Deprem dirençli kentler oluşturmak aslında sanıldığı kadar zor değil. Türkiye’yi depreme hazırlamak için özel bir bakanlık kurulmalı. Bu bakanlık, liyakat esasına dayalı olarak çalışmalı ve ülkenin tamamını bu büyük afete hazırlamalı” dedi.
1999 MARMARA DEPREMİNDEN DERS ALINMADI
1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçtiğini hatırlatan Görür, İstanbul’un hala yeterli hazırlığı yapmadığını vurguladı:
“Ekonominiz, ticaretiniz, üretim merkezleriniz İstanbul’da. İstanbul çökerse, tüm Türkiye çöker. Bu durumda ülkenin ekonomik ve siyasi bağımsızlığını koruyabilmesi imkansız hale gelir.”
Görür, beklenen yıkımın ardından oluşacak maddi zararların altından kalkmanın kolay olmayacağını ifade ederek, “Bu finansmanı nasıl sağlayacağız? Bunun karşılığında ne gibi tavizler vereceğiz?” sorularını gündeme getirdi.
İSTANBUL DEPREMİ %47 OLASILIKLA BEKLENİYOR
Prof. Dr. Görür, Marmara’da beklenen olası depremin büyüklüğünün 7,5 olacağını ve İstanbul için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Anlık deprem gerçekleşme olasılığının ise %47 olduğunu ifade etti.