Mersin denildiğinde akla ilk olarak tantuni gelse de, Mersin mutfağı tantuniden çok daha fazla lezzet sunmaktadır. Bu yazıda, Mersin’e özgü en özel ve en meşhur lezzetleri sizlere sunacağız. Hazırsanız, tabii ki önce tantuni ile başlayacağız:

1. Tantuni

Tantuni etin ince ince doğranıp sac üzerinde sotelenerek hazırlanır. Yanında; domates, maydanoz ve soğan ile sunulur. Dürüm ya da ekmek arası olarak servis edilen tantuni, sokak lezzetlerinden en güzelidir. Mersin’de yediğiniz tantuniyi, başka şehirlerde tattığınız tantuniler ile kıyaslayınca farkı hemen anlayacaksınız.

2. Yüksük çorbası

Mersin mutfağının en lezzetli çorbalarından biri yüksük çorbasıdır. Kıyma ile hazırlanan hamurlar, nohut ile birleştirilir. Sıcak başlangıç yapmak isteyenler için ideal bir tercihtir. Oldukça besleyici bir çorbadır.

3. Tarsus kebabı

Mersin’in Tarsus ilçesine özgü olan Tarsus kebabı, Adana kebabına benzerlik gösterse de daha farklıdır. Acılı ya da acısız tercih edilebilen bu kebap; közlenmiş domates, biber ve sıcak lavaş eşliğinde servis edilir. Bu yemeği bir kere denediğinizde Tarsus’a geri dönme isteği duyabilirsiniz. Özellikle akşam yemeklerinde tercih edilen bir lezzettir. Tarsus’taki restoranlarda bu lezzeti bulabilirsiniz.

4. Topalak çorbası

Nohut, bulgur ve küçük köfteler ile hazırlanan topalak çorbası, hem Mersin hem de Konya mutfaklarında sıkça karşılaşılan bir yemektir. Özellikle kış aylarında içinizi ısıtacak bu çorba, bol malzemelidir.

5. Dövme pilavı

Dövme pilavı, genelde kalabalık organizasyonlar için hazırlanır. Buğday, nohut ve kuşbaşı et ile yapılan bu besleyici pilav, hem doyurucu hem de oldukça lezzetlidir.

6. Batırık

Batırık, Mersin mutfağının en sevilen salatalarından biridir. Kısır yapımına benzese de içine tahin eklenmesi ile kısırdan farklıdır. Hem doyurucu hem de sağlıklı bir seçenektir. Su eklenerek hazırlanan bu sulu salata, serinletici bir etkiye sahiptir. Bu nedenle özellikle sıcak yaz aylarında tercih edilir

7. Sıkma

Mersin’de sabah kahvaltılarından akşam yemeklerine kadar sıkma tüketilebilir. Sacda pişirilen lavaşın içerisine; patatesli, soğanlı ya da peynirli harç konulması ile yapılır. Özellikle taze yapılmış sıcak lavaş ile sıkma, oldukça lezizdir. Sıkma, çay ya da ayran eşliğinde tüketilebilen bir lezzettir.

8. İçli köfte

Mersin usulü içli köfte, Türkiye’nin dört bir yanında bilinen lezzetten bir tık farklıdır. Bulgurlu dış hamurun içerisinde bulunan kıymalı harç, haşlanarak pişirilir ve üzerine tereyağlı sos dökülerek servis edilir. Özellikle akşam yemeklerinde ara sıcak olarak tercih edilir.

Meme Kanserini Engellemek Gibi Çok Önemli Faydaları Var! Uzmanlar Beslenme Planınıza Dahil Etmenizi Öneriyorlar Meme Kanserini Engellemek Gibi Çok Önemli Faydaları Var! Uzmanlar Beslenme Planınıza Dahil Etmenizi Öneriyorlar

9. Biberli ekmek

Mersin’e özgü bir diğer lezzet olan biberli ekmek, incecik hamur üzerine sürülen biber salçası ve baharatlı harcı ile fırınlarda pişirilir. Kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğünde tüketilir. Biberli ekmek, Mersin'deki fırınlarda mutlaka denenmesi gereken bir tattır.

10. Humus

Humus; nohut, tahin, limon ve zeytinyağı ile hazırlanan enfes bir lezzettir. Tarsus’ta yapılan humusun kıvamı ve lezzeti, başka yerde tattığınız humuslardan çok daha farklıdır. Üzerine dökülen zeytinyağı ve yanında sunulan sıcak lavaş ile humus oldukça lezizdir.

11. Yoğurtlu sıkma köfte

Mersin mutfağının hafif ve lezzetli yemeklerinden biri de yoğurtlu sıkma köftedir. Yoğurtlu sıkma köfte, bulgurdan yapılan minik köftelerin yoğurtlu sos ile birleşmesiyle hazırlanır. Et içermez. Dolayısı ile vejetaryenler için ideal bir seçenektir. Limon suyu ve çeşitli baharatlar ile tatlandırılan köfteler, oldukça lezizdir. Bu yemek, özellikle yaz aylarında serinletici bir lezzet olarak tercih edilir.

Kaynak: Haber merkezi