Marmara Denizi'nde 2021 yılında ciddi bir çevre sorunu haline gelen müsilaj, bu yıl tekrar kendini göstermeye başladı. Uzmanlar acil önlem alınması gerektiğine dair uyarılarda bulunurken, Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk konuyla ilgili olarak TV Nota’ya özel değerlendirmelerde bulundu.

“MÜSİLAJ, OKSİJEN ALMAYI ENGELLER”

Prof. Öztürk, “Müsilaj kirliliğin başlangıç noktasıdır. ‘Beni önleyin’ demektir. Organik maddedir, kimyasal değildir fakat oksijen almayı da engellediği için balıkların yaşayabileceği bir ortam değil açıkçası” dedi.

“İYİ TARIM UYGULAMASI ŞART”

Marmara Denizi’ne farklı çevrelerden atık sular geldiğini kaydeden Prof. Öztürk, "Marmara Denizi’ne Ergene havzası, Kocaeli bölgesi, Bursa, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir şehirlerinden atık sular geliyor. Tarımsal üretim buralarda yoğun yapıldığı için dolayısıyla azotlu, fosforlu atık su deşarj ediliyor Marmara’ya. Tarım bölgelerinde İyi tarım uygulaması yapılmalı, Marmara’da da atık sular arıtılmalı” şeklinde konuştu.

“İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ İÇİN 10 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILMALI”

Öztürk, İleri arıtma yöntemlerinin maliyetini geçen yıl hesapladığını belirterek “Azot, fosfor kirliliği olursa, sıcaklık olursa ve durgunluk olursa, müsilaj sorunu kaçınılmazdır. Geçen yılki hesaplamalarıma göre, İleri arıtma sistemlerinin maliyeti için sadece İstanbul bazında 10 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“TUBİTAK’IN YAPTIĞI ÖLÇÜMLER PAYLAŞILMIYOR”

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)’nun incelemeler yaptığını söyleyen Prof. Öztürk, “TUBİTAK’ın yaptığı ölçümler paylaşılmıyor. Bakanlığın bu verileri paylaşması lazım. Ayrıca Marmara denizi hassas alan ilan edildi, ama takip edilmiyor” dedi.

Muhabir: Şeyda Aşatır Ermiş