Manisa, Ege Bölgesi’nin en gözde şehirlerinden biri. Ayrıca, bu bölgenin iyi de bir lezzet durağı. Bu şehirde birbirinden özel pek çok lezzet mevcut. Bu yazıda, bu lezzetlerden en popüler olanlarını inceleyeceğiz!

1. Manisa kebabı

Manisa’nın sembolik yemeklerinden biri Manisa kebabıdır. Bu kebap, bir tür pideli köfte olarak tanımlanabilir. İnce dilimlenmiş pideler, baharatlı domates sosuna bulanır ve yumuşacık bir hale getirilir. Üzerine ise köfteler dizilir. Yanında; yoğurt, tereyağı, közlenmiş biber ve domates ile sunulur. Görünüşü itibarı ile İskender kebabına benzetilse de, Manisa kebabının kendine özgü bir lezzeti mevcut.

2. Kulak çorbası

Nohut, mantı ve kuşbaşı et ile hazırlanan kulak çorbası, adını mantıların kulak şeklinde olmasından alır. Manisa’nın soğuk kış aylarında bu çorba iç ısıtır. Kulak çorbası etsiz de yapılabilir. Ama; et suyu ile daha besleyicidir.

3. Odun köftesi

Salihli ilçesi ile özdeşleşen odun köftesi, Manisa’nın en meşhur lezzetlerinden bir diğeridir. Meşe odununda pişirilen bu köfte, dışının çıtır çıtır içinin ise yumuşacık olması ile popülerdir. Bu köftenin tadına ilk kez bakacaklara tavsiyemiz, Salihli’de yerinde deneyimlemeleri olacaktır.

4. Nohutlu mantı

Manisa’nın özgün mantı çeşitlerinden biri olan nohutlu mantı, kıyma yerine nohut püresi ile hazırlanır. Klasik mantıya göre daha hafiftir. Vejetaryenler için ideal bir alternatiftir.

5. Kırkağaç köftesi

Kırkağaç ilçesinin adını taşıyan bu köfte; kıyma, ekmek içi ve maydanoz malzemeleri ile hazırlanır. Yumuşak dokusu ile öne çıkan bu köfte, yoğurt eşliğinde servis edilir. Manisa köfteleri arasında, Kırkağaç köftesi oldukça popülerdir.

6. Alaşehir kapaması

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde meşhur olan bu yemek, mantı düşkünleri için idealdir. Hamur ve kıyma ile hazırlanan Alaşehir kapaması, doyurucu bir yemektir. Yerel halk, bu yemeği tatmanın Alaşehir’i ziyaret edenlerin olmazsa olmazı olduğunu söylüyor.

7. Börülce tarator

Manisa’da sıkça tüketilen börülce tarator, haşlanmış taze börülcenin; zeytinyağı, sarımsak, limon suyu ve tuz malzemeleri ile harmanlanmasıyla hazırlanır. Bu meze, özellikle yaz aylarında sofralarında tüketilir.

8. Sura

Bu yemek, Manisa ve Balıkesir mutfağının ortak lezzetidir. Sura, kuzu eti ve pilav ile yapılan oldukça özel bir yemektir. Kaburga ya da ön kol kısmından yapılan bu yemek, daha çok kalabalık sofralar için tercih edilir. Kuzu etinin nar gibi kızarması ve lezzeti pilavı ile, surayı mutlaka denemenizi öneririz.

Skandal hastanedeki bebek, çıkan haberlerin ardından sevk edildi! Skandal hastanedeki bebek, çıkan haberlerin ardından sevk edildi!

9. Sinkonta

Ege mutfağının çok sevilen kabak yemeği sinkonta, Manisa’da da yöre halkı tarafından sıkça yapılan bir yemektir. Bal kabağının; sarımsak, soğan ve yoğurt ile birleştirilmesi ile hazırlanır. Bu yemek, kabak hakkında ön yargıları olanlara bile kendini sevdirir. Hem sıcak hem soğuk servis edilebilen bir lezzettir. Bu lezzet, özellikle zeytinyağlı yemek sevenler için ideal bir alternatiftir.

10. Akhisar katmeri

Akhisar katmeri, adından da anlaşılacağı üzere Manisa’nın Akhisar ilçesinde meşhur olan bir hamur işidir. Ama; bu katmer, bildiğiniz tatlı katmerlerden farklı olarak peynirli ve maydanozlu bir iç harç ile yapılır. Çayın yanında tüketilebilecek bir lezzettir.

11. Şekerli pide

Şekerli pide, Manisa’nın tatlı ihtiyacını karşılar. İncecik açılan hamurun üzerine tahin ve şeker serpilir ve daha sonra fırınlanır.

12. Şevket-i bostan

Şevket-i bostan, Ege mutfağının nadide otlarından biridir. Bu ot, Manisa mutfağında da kendine bir yer edinmiştir. Zeytinyağı ve sarımsak ile kavrularak yapılan bu yemek, meze olarak tercih edilir. Hem sıcak hem soğuk tüketilebilir.

Muhabir: Şenay Güner