Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Türk kadınının toplumsal hayattaki önemine dikkat çekerek, kadınların siyaset, devlet yönetimi ve diğer alanlardaki temsilinin artırılması gerektiğini vurguladı. Kurtulmuş, "Türk kadını tarih boyunca toplumsal hayatın içinde, hatta göbeğinde olmuştur. Kadınların temsili, sadece rakamlarla değil, aynı zamanda nitelik yükseltilmesiyle de ilgilidir" dedi.

TBMM Başkanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen "Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Tanınmasının 90. Yıl Dönümü" etkinliğine katılan Kurtulmuş, kadın hakları ve katılımı ile ilgili önemli mesajlar verdi. Kurtulmuş, Türkiye’de kadınların siyasetteki yerinin her geçen gün güçlendiğini belirterek, "Bugün TBMM’de 119 kadın milletvekilinin olması, kadınların siyasetteki yerinin arttığının bir göstergesidir. Ancak bu sayı yeterli değildir. Hep birlikte bu mücadeleyi sürdürmeliyiz" şeklinde konuştu.

KADINLARIN TEMSİLİ ARTACAK

Kurtulmuş, kadının toplumda daha fazla yer almasının, demokrasi ve adaletin güçlenmesi için önemli olduğunu vurguladı. Türk kadınının toplumsal hayatın her alanında daha fazla yer alması gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, "Kadın katılımcılığı yalnızca siyasetle sınırlı kalmamalı, iş dünyasında, sanat dünyasında, kültür alanında da artmalıdır" dedi. Ayrıca, kadınların toplumdaki her alanda eşit haklara sahip olmaları gerektiğini belirtti.

KADINLARIN EŞİT TEMSİL EDİLMESİ İÇİN REFORMLAR DEVAM EDİYOR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da kadınların toplumsal hayata katılımı ve temsilinin önündeki engelleri ortadan kaldırmak için yapılan reformları anlattı. Bakan Göktaş, son 23 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kadınların hak ve fırsat eşitliğinden faydalandığını belirterek, kadın girişimciliği, iş gücüne katılım oranları ve eğitimdeki gelişmelere dikkat çekti.

Göktaş, "Kadınların temsilinin artırılması, fırsat eşitliğinin sağlanması için büyük adımlar attık. Bugün kadın öğretim üyelerinin oranı yüzde 51,6'ya yükseldi, kamuda çalışan kadın oranı ise yüzde 42,66'ya ulaştı" şeklinde konuştu. Ayrıca, eşitliğe duyarlı bütçeleme projelerinin geliştirilmesi ve kadınların dijital okuryazarlık ile teknoloji becerilerinin artırılmasının öncelikli hedefler arasında olduğunu söyledi.

FIRSAT EŞİTLİĞİ VE KADINLARIN GÜÇLENMESİ

Kurtulmuş, kadınların devletin her alanında fırsat eşitliği sağlanarak yer almasının önemine vurgu yaptı. Kadınların, kıyafetlerinden dolayı ayrımcılığa uğramadığı bir Türkiye’de yaşadıklarını belirten Kurtulmuş, "Artık başörtülü ya da başı açık fark etmeksizin kadınlarımız eşit fırsatlarla hayatlarını sürdürüyor" dedi. Türkiye’de kadınların başörtüsüyle devlete, üniversitelere ve diğer kurumlara girmesinin artık bir sorun olmadığını, bu konuda büyük mesafeler kaydedildiğini ifade etti.

Son olarak, Türk kadınının toplumda güçlü bir yer edindiğini ve bu gücün Türkiye'nin daha da güçlenmesine katkı sağlayacağını belirten Kurtulmuş, kadınların toplumsal yaşamın her alanında daha fazla temsil edilmesinin önemine dikkat çekti.

Kaynak: Haber Merkezi