İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe Mahallesindeki kentsel dönüşüm süreci, yıllarca süren belirsizliklerin ardından yeni konut projeleriyle son buldu. Sosyal medyada gündem olan görüntülerde, şehirdeki betonlaşma gözler önüne seriliyor.

Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm ile ilgili TV Nota’ya özel açıklamalarda bulundu.

"DAR GELİRLİLERİ İNSANLARIN DAİRELERİNİ UCUZA ALDILAR"

Prof. Dr. Ercan, Fikirtepe’de eskiden orta sınıfın da altı olan kesimin oturduğunu belirterek, “Büyük firmalar oralara gelip kat karşılığı anlaşma yaptılar veya geçim sıkıntısı çeken insanların dairelerini çok ucuz fiyata aldılar. Dairesini düşük fiyatlara satan dar gelirli insanlar da aldıkları parayla şehrin içinde yeni bir ev alamayıp İstanbul'un çeperlerine göçtüler” dedi.

"BU TAMAMEN BİR SOYGUNDUR"

Firmaların ‘kentsel dönüşüm’ adı altında 25-30 katlı yapılar inşa ettiklerini ifade eden Ercan, “Kentsel dönüşümün olmadığı bir yer burası. yatırımıcılar orada üçüncü, beşinci, onuncu evlerini satın aldılar. Bu tamamen bir soygundur yani kentsel soygundur” şeklinde konuştu.

"BOL KAZANÇLI ÇOK KATLI GÖKDELENLER YAPILDI"

Ercan, bölgeye bol kazançlı çok katlı gökdelenler yapıldığını kaydederek, “Bu, dönüşüm mantığına aykırıdır. Şimdi ulaşım yoğunluğu o bölgede arttı. Kadıköy köprü trafiğinin yoğunluğunu arttı. Onun için bir sürü kavşaklar yapıldı. Dolayısıyla Fikirtepe’de kentsel dönüşüm değil kentsel bozuşum yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

"DEPREM AÇISINDAN BİR SAKINCASI YOKTUR"

Bölgeyi deprem açısından değerlendiren Ercan, “Zemini kötü değildir. Çok katlı yapı yapılmasının deprem açısından bir sakıncası yoktur” dedi.

Muhabir: Mert Yağız Semerci