Kapadokya’nın simgesi haline gelen sıcak hava balonlarının arkasındaki isimlerden biri olan balon pilotu Ömer Arif Sağlam, mesleğe nasıl adım atıldığını ve pilotluğun bilinmeyen yönlerini anlattı.
BALON PİLOTU NASIL OLUNUR?
Balon pilotu olmak için gerekli süreçten bahseden Sağlam, "Öncelikle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onaylı bir kursa yazılıyorsunuz. Hem teorik eğitim alıyorsunuz hem de uçuş pratiği yapıyorsunuz. Bu süreç ortalama birkaç ay sürüyor. Sonunda sınavlara giriyorsunuz ve başarılı olursanız lisans sahibi oluyorsunuz" dedi.
"KOLAY BİR İŞ DEĞİL"
Mesleğin en keyifli taraflarından birinin her sabah güneşi gökyüzünde karşılamak olduğunu söyleyen Sağlam, “Her uçuşta farklı bir rota, farklı bir manzara... Gökyüzü hiçbir zaman aynı değil. Bu da işi monotonluktan çıkarıyor” ifadelerini kullandı.
Mesleğin zorluklarına da dikkat çeken Sağlam, “Sabah 4’te kalkıyoruz. Hava koşulları çok önemli. Rüzgâr, yağmur, sis... Her biri iptal sebebi olabilir. Fiziksel olarak da hazırlıklı olmanız lazım çünkü ekipmanı kurmak, sepetleri hazırlamak kolay işler değil” dedi.
"YABANCI DİL ŞART"
Mesleği yapabilmenin şartlarından birinin de yabancı dil olduğunu belirten Sağlam, bu ihtiyacın yabancı turistin fazlalığından kaynaklandığını ifade etti.
Mesleğe ilgi duyanlara da bir tavsiyede bulunan Sağlam, “Gökyüzüne aşık olmanız lazım. Sadece iş olarak bakarsanız zorlanırsınız. Ama eğer gerçekten seviyorsanız, bu meslek size çok şey katıyor” sözlerini kullandı.