Mekanik ve domuzdan elde edilen kalp kapakçığına alternatif olarak koyun kalp kapakçığı üzerine sürdürdüğü çalışmalardan olumlu neticeler aldıklarını kaydeden YTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Akpek, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin de destek olmasıyla 2 yıldır bu çalışmayı yürüttüğünü ifade etti. 

"TROMBOZ SORUNUYLA KARŞILAŞILIYOR"

Prof. Dr. Ali Akpek, Mekanik kalp kapakları kullanıldığı zaman tromboz sorunuyla karşılaşıldığını kaydederek, “Kan pıhtıları bu mekanik kalp kapakçıkları üzerinde birikiyor ve kısa zamanda bu kalp kapakçıkları işlevsiz hale gelebiliyor. Bu da özellikle küçük çocuklara yapılan ameliyatların tekrarlanmasına yol açıyor” şeklinde konuştu. 
Domuzdan alınan kalp kapakçıklarının riskli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ali Akpek, domuzdan alınan kalp kapakçıklarını insanlarda kullanabilmemiz için önce domuz hücrelerinden temizlemek gerekiyor. Bu da ince ve hassas bir şekilde olmalı. Çünkü bu işlemi yaparken yüzde 0,1'lik bir yanlış yaparsanız tedavi edilen insana domuzda bulunan endojen retrovirüs geçebiliyor. Bu da ciddi bir rahatsızlıktır” dedi. 

“Kentsel dönüşüm değil, kentsel bozuşum” “Kentsel dönüşüm değil, kentsel bozuşum”

"KOYUN KALP KAPAKÇIĞININ YETERSİZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORLARMIŞ"

Mekanik ve domuzdan elde edilen kalp kapakçığına alternatif olarak koyun kalp kapakçığı üzerine çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Prof. Dr. Ali Akpek, kendisi ve ekibi bu konuda çalışmalar yapana kadar, daha öncesinde tıp dünyasında koyun kalp kapakçığının pek de tercih edilmediğini söyledi. Prof. Dr. Ali Akpek, koyun kalp kapakçığını kullanmak istememelerinin sebebi, biyomekanik ve biyouyumluluk yönünden yetersiz olduğunu düşünmeleri olduğunu söyledi.

"HEDEFİMİZ; KLİNİK AŞAMAYA GEÇMEK"

Prof. Dr. Ali Akpek, “Biz çalışmalarımızda kalp kapakçığını merinos cinsi koyunlardan tedarik ettik. Güncel doku mühendisliği yöntemini kullandık. Biyomekanik ve biyouyumluluk özelliklerini geliştirme üzerinde çalışmalar yaptık. Koyun hücrelerini temizlemek için Hücresizleştirme adını verdiğimiz işlemlerden geçirdik. Ardından insan hücreleri eklemesini gerçekleştirdik. Laboratuvarda da karakterizasyon adında bir işlemden geçirdikten sonra, Laboratuvar ortamında insanlarda koyundan elde edilen kalp kapakçıklarının işe yarayabileceğini ortaya koyduk. Bundan sonraki hedefimiz, klinik aşamaya geçmek ve üzerinde çalışmalar yürüttüğümüz kalp kapakçıklarını insanların da kullanabilmesi” dedi.

Muhabir: Fatma Nur Vural