Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Ulukışla, Altunhisar ve Merkez ilçelerinde besicilerle bir araya geldi. Burada besicilerin sorunlarını dinleyen Gürer, konuya ilişkin TV Nota’ya özel açıklamalarda bulundu.
“HAYVAN VARLIĞIMIZ ERİYOR”
Gürer, hayvan varlığının az olduğunu ifade ederek “TUİK verilerine göre 2020 yılında bu yana 2 milyon hayvan varlığı azaldı. Ayrıca 2 yıl içerisinde yurt dışından 1 milyon 300 bin civarı da hayvan ithalatı yapıldı. 3 buçuk milyon hayvan varlığını 4 yılda yitirmişiz. Hayvancılık politikalarındaki yanlış uygulamalar nedeniyle hayvan varlığımız eriyor” dedi.
“BESİCİ YEM PARASINI KARŞILAYAMAYINCA, HAYVANINI KESİME GÖNDERİYOR”
Yem fiyatlarındaki artışa da değinen Gürer, “Yem fiyatlarının artması, hayvanların kesime gönderilmesine neden oluyor. Yem parasını karşılayamayan besici, hayvanını kesime gönderiyor. Bir inek en az 3 kere yavrulama yapacakken, kesime gönderilince o yavrular da doğmamış oluyor. İthalata dayalı bir politika, ülkemizde hayvancılığın sonunu getirdi” şeklinde konuştu.
“ULUSAL SÜT KONSEYİ’NİN AÇIKLADIĞI LİTRE FİYATINA UYULMUYOR”
CHP’li Gürer, Ulusal Süt Konseyi’nin sütün litre fiyatını 14 lira 65 kuruş olarak açıkladığını belirterek “Anadolu’da bu fiyata uyulmuyor. 11 lira ile 12 lira arasında süt alımı yapılıyor. 50 kiloluk süt yemi 600 lira olunca da hayvancılığın sürdürülebilirliğinde risk oluştu” dedi.
“BÜTÜN KÜÇÜK AHIRLAR BOŞALDI”
Bütün küçük ahırlar boşaldığını söyleyen Gürer, “Sırada orta ölçekli ahırlar var. Süt fiyatı bu şekilde devam ederse besicilik anlamında büyük sıkıntı var” ifadelerini kullandı.
“ARACILIK SİSTEMİ SÜREKLİ SORUN ÜRETİYOR”
Gürer, tüketici tarafından bakıldığında da problemler olduğunu dile getirerek “Ürünlerin market raflarındaki fiyatı artıyor. Yani üretici ürettiği üründen para kazanmıyor, tüketici de ürün almak isterken fahiş fiyatlarla karşılaşıyor. Aracılık sistemi sürekli sorun üretiyor” şeklinde konuştu.