İstiridye mantarı; yaprak mantarı, kayın mantarı ve kavak mantarı olarak da bilinir. En lezzetli mantar türlerinden biri olan istiridye mantarı, protein bakımından kırmızı ete rakiptir. Bu da istiridye mantarının diğer mantarlardan ayrılmasını sağlayan en önemli özelliğidir. Peki istiridye mantarı nasıl pişirilir?
İstiridye Mantarı ile Sote Hazırlığı
Tadı ile kırmızı eti andıran istiridye mantarı, yüksek protein içeriği ile özellikle vejetaryenler için ideal bir besin kaynağıdır. İstiridye mantarının tüketilmesi için farklı pişirme teknikleri tercih edilebilir. Bunlardan biri istiridye mantarını soteleyerek tüketime hazır hale getirmektir.
Lezzet olarak et soteden pek de farklı olmayan istiridye mantar sote için ilk olarak mantarların küçük küçük doğranması gerekir. Ardından sotelik olarak doğranan mantarlar zeytinyağında kavrulur. Kavrulan mantarların üzerine limon suyu ve çeşitli baharatlar ilave edilir ve son derece lezzetli bir ana yemek hazırlanmış olur.
İstiridye Mantarı Kızartması
Sote olarak istiridye mantarı tüketmek istemeyenler, bu lezzetli ve yüksek besin değerine sahip mantar türünü kızartarak da servis edebilir. Bunun için az sulu olan istiridye mantarı ilk olarak yumurtaya bulanır. Ardından mısır ununa ya da galeta ununa bulanan istiridye mantarları derin bir tavada kızartılır. Kısa sürede tüketime hazır hale gelen istiridye mantarları, akşam yemekleri için pratik bir menü oluşturmanıza da imkan sunar.
İstiridye Mantardan Kokoreç!
İstiridye mantarının tadının kırmızı ete benzemesi, bu mantarın ev yapımı bir kokoreç gibi hazırlanmasına da imkan sunar. Bunun için yapılması gereken ilk işlem mantarların temizlenmesi ve ince ince kıyılmasıdır. Ardından mantarlar zeytinyağında rengi dönene kadar sotelenmeli ve rengi dönmeye başladıktan sonra tuz, pul biber ve kekik ile buluşturulmalıdır. İstiridye mantarlarını kokoreç gibi hazırladıktan sonra ister porsiyon olarak isterseniz de ekmek arası olarak servis edebilirsiniz.
İstiridye Mantarı ile Mangal Keyfi!
İstiridye mantarı, etin yer aldığı her tarife uygun şekilde pişirilebilir. Bu pişirme tekniklerinden biri de elbette mangal olarak karşımıza çıkıyor. Mantarlar ile ızgara yaparken yaşanan ortak sorun ise mantarların suyunu salması ve sonrasında tadının acılaşmasıdır. Bu sorunu yaşamamak için mantarların ilk olarak tereyağı ya da sıvıyağ ile yağlanması yeterlidir. Ardından mantarlar, soğanlar ve diğer tüm malzemeler önlü, arkalı olacak şekilde pişirilmeye başlanabilir.
Güveçte İstiridye Mantarı
Güvençte istiridye mantarı hazırlamak için ilk olarak mantarların kavrulması gerekir. Bunun için mantar, domates ve biber tercih edilmelidir. Kavrulan malzemelerin üzerine krema ilave edilmeli ve ardından bir süre daha kavrulması için beklenmelidir. Hazırlanan karışım güveçlere eşit miktarda paylaştırıldıktan sonra üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirilmeli ve güveçler fırına verilmelidir. Ortalama olarak on dakika fırında pişen istiridye mantarları tüketime hazır hale gelecektir.
Közlenmiş İstiridye Mantarı
Kızartma, mangal, ızgara ve güveç gibi farklı pişirme teknikleri ile hazırlanabilen istiridye mantarı, közleme usulü pişirilerek de afiyetle tüketilebilir. Bunun için ilk olarak elbette mantarların közlenmesi gerekir. Közlenen mantarlar daha sonra güveç kabına aktarılır. Üzerine fesleğen, taze sarımsak ve damak tadınıza göre tercih ettiğiniz baharatlar ilave edilmelidir. Hazırlanan güveçler fırına verilir ve tüm malzemeler birbiri ile bütünleşinceye kadar pişirilir. Ardından hazır olan közde istiridye mantarı sıcak sıcak servis edilebilir. Sizler de evinizde bu pişirme tekniklerinden herhangi birini seçerek son derece lezzeti ana yemekler hazırlayabilirsiniz.