Kâr amacı gütmeyen Cancer Research UK tarafından yayımlanan rapora göre, her yıl yaklaşık 28.400 kanser ölümü – ülke genelindeki her 20 ölümden üçü – sosyoekonomik eşitsizlikle bağlantılı.

Ayrıca, her 10 kanser teşhisinden biri, araştırmacılar tarafından gelir, istihdam, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim gibi kriterlere göre belirlenen "mahalle yoksunluğu" ile ilişkilendiriliyor.

İLK SIRADA AKCİĞER KANSERİ VAR

İngiltere'de yoksulluğa bağlı kanser ölümlerinin neredeyse yarısı akciğer kanserinden kaynaklanıyor. Cancer Research UK'nin politika ve enformasyondan sorumlu yöneticisi Ian Walker, yaptığı açıklamada "Bu rakamlar şok edici ve kabul edilemez," dedi.

Eşitsizlikler, kanser riskleri, teşhis süreci ve tıbbi bakımdaki farklılıklardan kaynaklanıyor. Belirli sağlık sorunlarının daha yaygın olması, tedavi seçeneklerini sınırlayarak hayatta kalma olasılıklarını azaltabiliyor.

ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRLERİ

Araştırmaya göre, bu eşitsizliklerin büyük bir kısmı iki temel kanser risk faktöründen kaynaklanıyor: Sigara ve obezite.

Ülkenin en yoksul bölgelerinde sigara içme oranları üç kat daha yüksek. Bu bölgelerde yaşayanların yaklaşık %40’ı obez.

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, yeşil alanlara ve sağlıklı gıdalara erişim eksikliğinin, düşük gelirli bireylerin sağlıklı bir kiloyu korumasını zorlaştırdığını belirtti.

GECİKMELER HAYATTA KALMA ŞANSINI DÜŞÜRÜYOR

Maddi durumu daha kötü olan bireylerin kanser teşhisi almasının daha uzun sürdüğü, belirli kanser türleri için kemoterapi veya ameliyat alma olasılıklarının daha düşük olduğu ortaya kondu. Ayrıca, yenilikçi tedavilere erişim de yoksul bölgelerde daha sınırlı.

Walker, "Daha yoksun bölgelerden gelen insanlara çok geç teşhis konuluyor," diyerek erken teşhisin hayatta kalma şansını artırabileceğini vurguladı.

Ancak, İngiltere'de yoksul bölgelerde yaşayan kişilerin kanser şüphesiyle acil sevk aldıktan sonra tedaviye başlamak için genellikle daha uzun süre beklediği belirtildi. Bu süre 104 gün – yaklaşık 3,5 ay – ya da daha uzun olabiliyor.

İNGİLİZ HÜKÜMETİNE ÇAĞRI YAPILDI

Cancer Research UK, İngiliz hükümetine, sigarayı bırakma programları gibi yüksek ihtiyaçlı bölgelerde kanser ve önleme hizmetleri için finansal destek sağlama çağrısında bulundu.

Ayrıca, hedefe yönelik akciğer taramalarının ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Walker, "Kanseri yenmek, herkes için kazanmak anlamına gelmelidir," dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ