Çinli araştırmacılar tarafından keşfedilen HKU5-CoV-2 adlı yeni yarasa koronavirüsü, küresel çapta endişeye yol açtı. COVID-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 ile aynı proteini kullanarak insan hücrelerine girdiği tespit edilen virüs, gelecekte insanlar arasında yayılma olasılığını artırabilecek potansiyele sahip olarak değerlendiriliyor.
İNSAN HÜCRELERİNE NASIL GİRİYOR?
Tıpkı SARS-CoV-2 gibi, HKU5-CoV-2 de hücre yüzeyindeki ACE2 reseptör proteinine bağlanarak insan hücrelerine giriş yapıyor. Virüs, bu süreci mümkün kılan "furin kesme bölgesi" olarak bilinen bir özelliğe sahip.
Laboratuvar deneylerinde, araştırmacılar HKU5-CoV-2’yi yüksek ACE2 seviyelerine sahip insan hücreleriyle test etti ve virüsün bu hücreleri enfekte edebildiğini gözlemledi.
Araştırmacılar, ilerleyen çalışmalarında yarasa virüsünü hedef alan monoklonal antikorlar ve antiviral ilaçlar geliştirmenin mümkün olabileceğini belirtti.
BULAŞICILIĞI SARS-COV-2 KADAR YÜKSEK DEĞİL
Cell adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, HKU5-CoV-2’nin SARS-CoV-2 kadar kolay insan hücrelerine giremediği ifade edildi.
Cuma günü erken saatlerde çalışmanın yayınlanmasının ardından, Bloomberg, COVID aşısı üreticilerinin hisse senetlerinde hareketlilik yaşandığını bildirdi.
Pfizer hisseleri yüzde 1,5 artış gösterdi. Moderna yüzde 5,3 yükseldi. Novavax, genel piyasa düşüş yaşarken yüzde 1’lik bir artış kaydetti.
YENİ BİR PANDEMİ YAŞANIR MI?
Minnesota Üniversitesi’nden bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Michael Osterholm, Telegraph India’ya verdiği demeçte, HKU5-CoV-2'nin yeni bir pandemiye yol açabileceği yönündeki endişelerin abartılı olduğunu dile getirdi.
2019 yılına kıyasla toplumda benzer SARS virüslerine karşı daha fazla bağışıklık bulunduğunu vurgulayan Osterholm, bunun koronavirüs kaynaklı yeni bir pandemi riskini azaltabileceğini belirtti.