HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun “Anayasa’nın 4. Maddesine karşıyız” sözleri büyük tepki topladı. Birçok siyasi isim konu ile ilgili “Değiştirilmesi teklif dahi edilemez” açıklaması yapsa da HÜDA PAR isteğinin arkasında durmaya devam etti.

DEVA Partisi Ankara İl Başkanı Fatma Elçin Gülören, kendisini makamında ziyaret eden TV Nota Haber Müdürü İpek Tokdemir’e konu ile ilgili açıklamada bulundu.

“ANAYASANIN İLK 4 MADDESİ DEĞİŞTİRİLEMEZ”

Anayasanın değişikliği fikrine karşı olduklarını belirten Gülören, “Anayasanın ilk 4 maddesi birbirini takip ediyor. Genel başkanımızı da anayasa değişikliği hakkındaki fikirleri dolayısı ile linç etmişlerdi ancak HÜDA PAR’ın istediği şey ilk 4 madde ile ilgili. Bu doğru değil. Cumhurbaşkanı anayasada değişiklik diyor. Var olan anayasayı uygulayamayanlar, yeni anayasayı uygular mı?” sözlerini kullandı.

“EN ÖNEMLİ MESELE HUKUK”

“Hukuk yoksa adalet yok” diyen Gülören, ilk 4 maddenin değiştirilemeyeceğini ifade ederken “Anayasanın ilk 4 maddesi ile ilgili bir değişiklik talebimiz yok, parlamenter sisteme geçilirse iyi olacak bazı düzeltmeler yapılabilir ancak bu da fikir alışverişi ve halkın isteği ve eksilerin artıların tartışılmasıyla olur” dedi.

GENEL BAŞKAN BABACAN AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Anayasanın değişikliği fikri ile ilgili Ali Babacan da açıklama yapmış ve şu sözleri kullanmıştı:

Mevcut Anayasa’yı tanımayanların, uymayanların, “yeni anayasa” laflarına itibar etmemiz mümkün değildir. Anayasa sizin için önemsizse, zaten uymayabiliyorsanız, yeni anayasa deyip de bu milleti boşa oyalamayın! Bizden destek falan da beklemeyin.

2023 YILINDA DA KONUŞMUŞTU

Ali Babacan 2023 yılında anayasa değişikliği ile ilgili konuşmuş ve halktan tepkiye sebep olmuştu:

Dikkat ederseniz iktidar tarafından ciddi bir eleştiriyle karşılaşmadık. Dolayısıyla biz şu noktadayız. Eğer Cumhur İttifakı herhangi bir noktada anayasa değişikliğiyle alakalı 'gelin biz beraber çalışalım' derse çalışmaya hazırız. Biz onlara da gelin beraber çalışalım deriz, onu söyleyeyim

Daha sonra ise Babacan konu ile ilgili tartışmalara noktayı koymuştu:

66. maddeyi değiştirelim, diyoruz. ‘Şunu çıkartmışsınız, bunu çıkartmışsınız’ diyorlar. Kimseyi çıkartmıyoruz. Vatandaşlık tanımının içerisine 85 milyon vatandaşımızın hepsini koyduk. Şu anda o maddeyi vatandaşlarımızın en az yüzde 25’i, yüzde 30’u ‘Ben gerçekten vatandaş mıyım?’ diye okuyor. Öyle bir değişiklik yapalım ki 85 milyonun hepsini kucaklayan madde haline gelsin. Bunda bir şey yok. Bizim ortak noktamız demokrat bir bakış. Eşit vatandaşlığa inanan bir üye yapımız var. Biz insanların etnik kimliğine, dinine, mezhebine, inanıp inanmamasına, yaşam tarzına bakmıyoruz. 85 milyonun hepsi vatandaşımızdır. Herkes için özgürlük, herkes için adalet, herkes için refah, herkes için zenginlik.

Muhabir: A. İpek Tokdemir