Kızılcahamam’da bir eczane sahibi olan 28 yaşındaki Eczacı Şeyda Nane, sektörde yaşanan ilaç tedariki sorununa yönelik yaptığı açıklamada, “Eczacılık sektöründe en çok yaşadığımız problem, ilaç tedariki ile ilgili sorunlar. Maalesef ülkeler arasındaki anlaşmalardan, kur farkından, ilacın etken maddesinin tedarikindeki sıkıntılardan kaynaklanan çok ciddi bir ilaç yokluğuyla karşı karşıyayız” dedi.
Nane; tansiyon ilacı, kalp ilacı, kan sulandırıcı iğneler, antibiyotikler gibi son derece önemli ilaçları temin etmekte oldukça zorlandıklarını belirterek “Depolara ilaç gelmiyor. Birisinin üretim yerinde problem var, birisinin ham maddesinin yurt dışından alınmasında sorun oluyor. Bir şekilde üretilemiyorlar. Biz de aradaki köprü olduğumuzdan dolayı hastayla direkt yüz yüze, karşı karşıya geliyoruz. Bunu açıklamak, hastaya ifade etmek bizleri en zorlayan durum” şeklinde konuştu.
SON ZAMANLARDA EN SIK KARŞILAŞILAN HASTALIKLAR
Bir eczacı olarak son dönemlerde çoğunlukla rastlanan hastalıklara yönelik gözlemlerini anlatan Nane, “Dünyada ve özellikle gelişmekteki ülkelerden birisi olarak ülkemizde gündemde olan bozulmuş makro ekonomik dengelerin; insanların yaşam şartlarını zorlaması, yer yer bazı durumların imkânsız hale gelmesi ve bu sürecin uzaması nedeniyle oluşan kaygı bozukluğu başta gelmektedir. Bunu; çağımızın da hastalığı olarak kabul edilen depresyon, anksiyete gibi rahatsızlıklar, pandemi döneminden sonra oluşan skabies ve alerjik vakalar, nörolojik problemler, kalp krizleri takip etmektedir” diye kaydetti.
ATIK İLAÇLAR NE YAPILMALI?
Son olarak atık ilaçlar konusuna da değinen Şeyda Nane, bu tür ilaçların asla çöpe atılmaması gerektiğinin altını çizerek “Bunun için çoğu ilacı imha etmenin en iyi yolu, onları resmi bir ilaç geri alma tesisine götürmektir. İlaç atıkları, üzerinde ‘Atık İlaç’ ibaresi bulunan biriktirme ekipmanlarında toplanmalıdır. Belediyeler tarafından kurulmuş olan 1. sınıf atık getirme merkezlerine götürülmeli veya götürülmesi sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
Nane, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Her işte olduğu gibi bu işte de insanları yazılı ve videolu anlatımlarla eğiterek daha da bilinçli hale gelen bir toplum oluşturmalıyız.”