Süper meyve olarak bilinen aronya, Rus yabanmersini olarak da bilinmektedir. Üzümsü meyveleri olan bir bitki olan aronyanın bilimsel adı ise ‘Chokeberry’dir. Yüksek oranda antioksidan içeren aronya meyvesi bu özelliği ile süper meyve olarak kabul edilmiştir. Aronya’nın yetiştirildiği yerler genel olarak Kuzey Amerika ve Doğu Avrupa’dır. Özellikle ABD’de, Kanada’da, Rusya’da, Polonya’da ve Baltık Ülkeleri’nde yetiştirilir.

Aronya bazı bölgelerde bahçe yetiştiriciliği ya da süs bitkisi yetiştiriciliği alanlarında da yer alır. Ülkemizde ise genel olarak Karadeniz kıyı şeridindeki lokasyonlarda aronya yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Aronya Meyvesinin Özellikleri

Aronya, mor renkli bir meyvedir. Şekil itibari ile üzüme benzeyen aronya, yaş ve kuru formda tüketilebilir. Aynı zamanda meyve suyu formunda ya da çay formunda da tüketilmesi mümkündür. Son derece güçlü bir antioksidan kaynağı olan aronyanın geçmişte Kızılderililer tarafından şifa kaynağı olarak tüketildiği bilinmektedir. Aronyanın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, bu meyvenin ‘süper meyve’ olarak anılmasını sağlamıştır.

Çağımızın Hastalığı Açıklandı: Kronik Yorgunluk Sendromu! İşte Kronik Yorgunluktan Kurtulmanın Püf Noktaları! Çağımızın Hastalığı Açıklandı: Kronik Yorgunluk Sendromu! İşte Kronik Yorgunluktan Kurtulmanın Püf Noktaları!

Aronya Meyvesinin Besin Değerleri

Genel sağlık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip olan aronya meyvesinin aynı zamanda belli başlı hastalıkların meydana gelme riskini düşürdüğü de bilinmektedir. Doğal bir antioksidan kaynağı olmasının yanı sıra vitamin ve mineral bakımından zengin içeriğe sahip olan bu süper meyvenin besin değerleri şu şekilde sıralanabilir;

1/4 bardak kurutulmuş aronya meyvesinin içerisinde;

·         Kalori: 45 kcal

·         Karbonhidratlar: 10 gram

·         Yağ: 1 gramdan daha az

·         Şeker: 3 gram

Bu değerlerin yanı sıra aronya meyvesinin içerisinde yer alan vitamin ve mineraller ise şu şekilde sıralanabilir;

·         C vitamini

·         Folat

·         B kompleks vitaminleri

·         Potasyum

·         Kalsiyum

·         Çinko

·         Magnezyum

Aronya Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Kızılderililer tarafından şifa kaynağı olarak kullanılan aronya meyvesi, kolesterolün dengelenmesini sağlar. Bu sayede kişilerde meydana gelebilecek kalp ve damar hastalıklarının da büyük oranda engeller. Genel olarak aronya meyvesinin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde sıralanabilir;

·         Aronya meyvesi doğru ve kontrollü bir şekilde tüketildiğinde bağışıklık sisteminin güçlenmesini, vücut direncinin artmasını sağlar

·         Kötü kolesterolü dengeler

·         Kan akışını iyileştirir

·         Kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar

·         Metabolik hastalıkların tedavisinde destekleyici olarak yer alır

·         Diyabeti kontrol altına alır

·         Sindirim sistemini düzenler

·         Böbrek hastalıklarının meydana gelme riskini azaltır

·         Karaciğer hastalıklarının meydana gelme riskini azaltır

·         Bağırsak sağlığına iyi gelir

·         Antioksidan bakımından zengindir

·         Anti kanser özelliği ile ön plana çıkar. Kanserli hücrelerin gelişmesini ve büyümesini engeller. Bu sayede kanser tedavisinde aktif olarak rol alır

·         Soğuk algınlığı ve sinüzite iyi gelir

Günde Kaç Tane Aronya Meyvesi Tüketilmelidir?

Genel sağlık üzerinde etkili olduğu kadar birçok hastalığın meydana gelme riskini de azaltan aronya meyvesinin, düzenli ve kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekir. Normal şartlar altında aronya meyvesinin günde yirmi adet olacak şekilde tüketilmesi yeterlidir. Ancak bu durum kişilerin genel sağlık durumlarında, yaşlarına, kronik hastalıklarına ve düzenli ilaç kullanıp kullanmadıklarına göre değişir. Aynı zamanda alerjik bir bünyeye sahip olan kişiler ile hamilelik ve emzirme sürecinde olan kadınların, aronya meyvesi tüketiminden önce doktorlarına danışması ve onay alması gerekmektedir.

Aronya meyvesini tüketmek için yaş hali ya da kurutulmuş hali tercih edilebilir. Kurutulmuş aronya meyvesi demleme tekniği ile çay formunda getirilebilir. Taze aronya meyvesi ise direkt olarak tüketilebileceği gibi meyve suyu şeklinde de tercih edilebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ