Güneydoğu Anadolu, Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında yüzde 29,5’lik payla liderliğini sürdürdü. Bölgenin 12 aylık ihracat geliri 3,4 milyar doları aştı.

MAKARNA VE AYÇİÇEK YAĞI İHRACATINDA YÜKSEK PAY

Bölge, Türkiye’nin toplam hububat ihracatında yüzde 28,8’lik payla ilk sırada yer aldı. 1 milyon tonu aşan ihracat hacmiyle makarnadan elde edilen gelir 608 milyon dolara ulaşırken, ayçiçek yağı ihracatı ise 515 milyon dolar oldu. Güneydoğu’nun Türkiye’nin toplam makarna ihracatındaki payı yüzde 65, ayçiçek yağı ihracatındaki payı yüzde 57 olarak kaydedildi.

İHRACATIN ANA PAZARI IRAK

Irak, bölgenin en büyük ihracat pazarı olurken, bu ülkeye yapılan ihracat yüzde 6 düşüşle 1,15 milyar dolar olarak gerçekleşti. Suriye ise yüzde 13,9 artışla 1,15 milyar doları yakaladı ve yüzde 8,2’lik payla ikinci sıraya yerleşti.

STRATEJİK TİCARİ İLİŞKİLER VURGUSU

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, bölgenin stratejik ticari önemine dikkat çekerek, Türkiye’nin sınır komşularıyla ticaretinde Güneydoğu’nun kritik bir rol oynadığını ifade etti. Geçen yıl Irak’a yapılan 10,7 milyar dolarlık ihracatın yüzde 20’sinin hububat sektörüne ait olduğunu ve bu payın yüzde 53,6’sının Güneydoğu’dan karşılandığını belirtti.

IRAK’TA İHRACAT HEDEFİ 2 MİLYAR DOLAR

Irak ile ticari ilişkileri geliştirme hedeflerini paylaşan Kadooğlu, 2009 yılında 521 milyon dolar olan hububat ihracatının 2024 yılında yüzde 130 artışla 1,15 milyar dolara çıktığını, 2030 yılına kadar bu rakamı 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

SURİYE’DE 300 MİLYON DOLARLIK ARTIŞ HEDEFİ

Suriye’ye yönelik hububat ihracatını artırmayı planladıklarını belirten Kadooğlu, “Aralık ayında Suriye’ye yapılan ihracatta yüzde 50’ye yakın artış yaşandı ve bu rakam 33 milyon dolara ulaştı. Ülkedeki istikrar koşullarına bağlı olarak aylık ihracatı 50 milyon dolar seviyesine çıkararak, yıllık 300 milyon dolarlık bir artış sağlayabiliriz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi