2019 yılında makine mühendisliğinden mezun olan 29 yaşındaki Emre Ayla, yaklaşık 3 senedir güneş panelleri üzerine hizmet veren firmalarda görevler aldığını belirtti.
Daha önce güneş paneli kurulumu yapan Polonya merkezli bir şirkette iç ekip yöneticiliği (internal team manager) görevini 2 yıl boyunca yürüttüğünü söyleyen Ayla, “Avrupa’nın başta Almanya, İsveç ve Danimarka olmak üzere çeşitli ülkelerindeki projelerinde yer aldım, şimdi ise yine aynı sektörde mühendislik ve müşavirlik hizmetleri sunan bir firmada mühendislik yapıyorum” dedi.
ALMANYA’DA KURULAN FİRMANIN TÜRKİYE PARTNERİ
Mühendis Ayla, bünyesinde çalışmakta olduğu şirketin, güneş enerjisi sektöründe yatırımcılarla finans kuruluşlarına mühendislik ve müşavirlik hizmetleri sunmak amacıyla Almanya’da kurulan bir firmanın 2014 yılından bu yana Türkiye partneri olduğunu dile getirdi.
“Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde; İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Mersin, Adana, Eskişehir, Diyarbakır, Van, Şanlıurfa ve daha sayamadığım birçok ilinde faaliyet göstermekteyiz” diyen Ayla, şöyle devam etti: “Yurt dışında da başta Hollanda ve Romanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde de projelerimizi yürütmekteyiz.”
GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANIMININ AVANTAJLARI
Güneş enerjisi sitemleri kullanmanın avantajlarına ilişkin görüşlerini bildiren Ayla, “Güneş, sınırsız ve tükenmeyen bir enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi; çevreyi kirleten duman, karbonmonoksit ve gaz salınımı olmadığı için doğayı korur. Güneş panellerinin kurulumu kolaydır, çatı ve arazilerde kullanılabilir. Bakımı az ve uzun ömürlüdür” diye kaydetti.
GÜNEŞ ENERJİSİ PANELLERİ NERELERE KURULABİLİR?
Emre Ayla, “Paneller istediğiniz her yere kurabilir olsa da bazı etkenler vardır. Mesela yüksek güneşlenme potansiyeline sahip bölgeler, toprak ve arazi şartları, gölgeleme unsurunun olmaması gibi faktörler, kurulumu etkileyen konular arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.
HANGİ AMAÇLAR İÇİN KULLANILABİLİR?
Güneş enerjisinin pek çok amaç için kullanılabileceğini belirten Mühendis Ayla, “Evlerde ve işletmelerde elektrik üretmek, sıcak su ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Bunların yanı sıra tarım arazilerinde faydalanılan sulama sistemlerinde ve günümüz teknolojisi olan elektrikli arabaların şarj istasyonlarında da işlevseldir” şeklinde konuştu.