Daha önce derlemiş olduğumuz “Niğde’de mutlaka görülmesi gereken 3 yer” başlıklı haberimizde kısaca bahsettiğimiz Gümüşler Manastırı’nı bu yazımızda daha detaylı işledik. Keyifli okumalar…

ZİYARET İMKÂNLARI

Şehrin inanç turizmine oldukça katkı sağlayan manastır, Gümüşler kasabasındaki Eskigümüşler bölgesinde yer almaktadır. Şehre yalnızca 8 kilometre uzaklıkta olması sayesinde kısa sürede rahatlıkla ulaşılabilen mekân, her gün ziyarete açıktır ve Müze Kart ile gezilebilmektedir. Eğer Müze Kart’ınız yoksa edinmenizi tavsiye ederiz, çünkü manastırın girişi için neredeyse kartın iki katı ücret ödemeniz gerekmektedir.

ÖZELLİKLERİ

10. yüzyılda inşa edilmiş olan bu yer; kare planlı orta avlu, avluya bağlı kilise ve yer altı odalarından oluşmaktadır. Yer altı odalarını gezebilmek için kaya yapısından kaynaklı olarak rahat ayakkabılar seçilmelidir. Manastırda bulunan çoğu mekânın işlevi hakkında ne yazık ki bilgi bulunmamaktadır.

Kilise bölümünde ziyaretçileri karşılayan ve 11-12. yüzyıllara tarihlendirilen fresklerin birkaçında yer yer dökülmeler meydana gelmiş olsa da renklerle çizgiler bugün hâlâ canlılığını korumaktadır. Freskler hakkında bilgi edinebileceğiniz bir dijital ekran da mekânda konumlandırılmıştır.

BAZI FRESKLER VE TEMSİL ETTİKLERİ SAHNELER

(No: 1)

1 numaralı fotoğrafta yer alan “Yol Gösterici Meryem” adlı sahnede; resmin merkezinde Meryem ve kucağında çocuk İsa vardır. Meryem ile İsa’nın sağında ve solunda onlara eşlik eder şekilde aktarılan başmelekler Gabriel’le Michael, kadın olarak tasvir edilmiştir.

(No: 2)

2 numaralı fotoğraftaki “İsa’nın Doğumu, Çobanlara Müjde, Üç Müneccimin Tapınması, İsa’nın İlk Banyosu” isimli sahnede; resmin ortasında sedirde oturan Meryem’in hemen yanındaki beşikte yatan bebek İsa’dır. Beşiğin tepesinde eşek ve öküz yer almaktadır. Sol alt köşede düşünceli şekilde oturan kişi Yusuf’tur. Sol üstte kısmen görünüz vaziyette 3 melek vardır. Sağ alt köşede ebeler Mea ve Salome, bebeği yıkamaktadır.

(No: 3)

3 numaralı fotoğrafta bulunan ve “Meryem’e Müjde” şeklinde adlandırılan sahne, 2 numaralı fotoğraftakinin hemen altındadır. Burada; batıda Melek Gabriel, sağ elini kaldırarak doğudaki Meryem’i selamlamaktadır. Meryem de bir taht üzerinde oturarak başıyla hafifçe Gabriel’in selamına karşılık vermektedir. Meleğin selamlama sırasında kullandığı sözler de (Selam sana pek saygıdeğer insan, tanrı seninle birliktedir) resimde yazılı olarak kendine yer bulmuştur.

Muhabir: Elif Aybike Demir