İstanbul Planlama Ajansı Türkiye’nin eğitim harcamalarına ilişkin araştırma yaparak, eğitim masraflarının yüzde 120 oranında arttığı sonucuna vardı. Türkiye'de öğrencilerin temel kırtasiye harcamaları yüzde 72, okul için giyim harcamaları yüzde 62, okula başlama masrafı ise yüzde 65 oranında yükseldi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP’den milletvekili olan Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu verilerle ilgili TV Nota’ya özel açıklamalarda bulundu.

“SONUÇLAR TÜİK’İN VERİLERİNİ YALANLAR NİTELİKTE”

Bakırlıoğlu, “Sonuçlar TÜİK’in verilerini yalanlar nitelikte. Eğitim masraflarının yüzde 120 artması çok ciddi bir adaletsizlik. Eğitim normalde kamunun vermesi gereken bir hizmetken yıllar içerisinde bu adaletin şaştığını görüyoruz” dedi.

“HALKIMIZ ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR”

Özellikle çocuklarını okutmaya çalışan halkın zor günler geçirdiğini vurgulayan Bakırlıoğlu, “En doğal anayasal hak olduğu halde artık eğitim bile lüks. Ücretsiz eğitim hakkımız var ancak yıllardan beri devlet okullarında bile velilerden para isteniyor. Eğitim tamamen özelleşmis durumda” ifadelerini kullandı.

Araştırma üniversitelerinde atılım sürüyor! Araştırma üniversitelerinde atılım sürüyor!

“ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ DE ZOR DURUMDA”

Üniversite ücretlerine de değinen Bakırlıoğlu, 1 yıllık ücretli diş hekimliği fiyatının barınma da dahil yaklaşık 1 milyon lira kadar ödemesi olduğunu söyledi. Bakırlıoğlu konaklama ve barınmanın büyük bir problem olduğunu belirtti.

“ÜNİVERSİTE ÇOK, KALACAK YER YOK!”

Özel üniversite sayısının günden güne arttığını söyleyen Bakırlıoğlu, “Üniversite çok ancak kalacak yer yok. Bu kadar üniversite açılıyorsa, alınacak öğrenci kadar yurt planlaması da yapılması gerek” dedi.

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ İLE İLGİLİ KONUŞTU

Bakırlıoğlu, “MESEM başvurularının artacağını düşünüyorum. Aileler çocuklarını okutmakta zorluk çektikleri için çıraklık okuluna göndererek aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyorlar. Çocuklar ağır işlerde çalışıyor. Bu normal değil” sözlerini kullandı.

Muhabir: Ayşe İpek Tokdemir