İçerisinde bol miktarda vitamin, mineral ve antioksidan bulunduran dut meyvesini tüketebilen insanlar sınırlıdır. Her meyve ve sebze her insan için yararlı değildir. Özellikle kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltebilme etkisi olduğu için diyabet gibi rahatsızlıkları olan kişilerin bu meyveyi tüketmeleri önerilmez. Doğru kişiler, doğru oranlarda bu meyveyi tüketebilmektedir. Kimlerin bu meyveyi tüketebileceğini öğrenmek istiyorsanız yazının devamını inceleyebilirsiniz.

Kimler Dut Tüketmemeli?

Dut tüketmesi tavsiye edilmeyen bazı kişiler vardır. Bu kişilerin hem ruhsal hem de fiziksel sağlıkları için dut tüketmemesi önerilir. Dut tüketmemenin altında yatan farklı sebepler olmasına karşın, kişiler kendi sağlık durumlarına göre bu meyveyi tüketip tüketmeyeceklerine karar verebilir. Uzmanlar tarafından tüketilmesi önerilmeyen kişiler şu şekilde sıralanabilir:

Yeşilçam’ın En İyi 7 Macera Filmi Yeşilçam’ın En İyi 7 Macera Filmi
  • Böbrek taşı olanlar
  • Diyabet hastaları
  • Kan şekeri ile ilgili problemi olanlar
  • Hamileler
  • Emziren kadınlar
  • Alerjik reaksiyon gösterme ihtimali olanlar

Diyabet Hastaları Neden Dut Tüketmemeli?

Doğal şeker içeriği son derece yüksek olan bu meyvenin diyabet hastaları tarafından tüketilmesi önerilmez. Diyabet hastaları bu içeriği tükettiklerinde farklı rahatsızlıklarla karşılaşabilirler. Özellikle kan şekerinin beklenmeyen şekilde hızlı bir şekilde yükselmesi sonucunda diyabet hastaları farklı reaksiyonlar gösterebilmektedir. Bu sebeple de diyabet hastalığı olan kişilerin dut ve dut kurusu tüketmesi uzmanlar tarafından önerilmemektedir.

Böbrek Taşı Olanlar Neden Dut Tüketmemeli?

Böbrek taşı olanlara dut ve dut kurusu önerilmemesinin sebebi, içerisinde yer alan oksalat adlı bileşendir. Bu bileşen, böbrek taşı üzerinde olumsuz etki bırakabilmektedir. Bu sebeple de hem taş oluşumunun desteklenmemesi hem de var olan taşların büyümemesi adına dut ve dut kurusu tüketilmemelidir. Daha önce böbrek taşı rahatsızlığı ile karşılaşan ancak günümüzde bu problemi olmayan kişilerin de önlem almak adına dut tüketmemesi gerekir.

Emziren Kadınlar Neden Dut Tüketmemeli?

Hamileler ve emziren kadınlar dut ve dut kurusu tüketebilir ancak belirli oranlarda tüketim yapılması gerekir. Meyvenin içerisinde yüksek oranda şeker bulunduğu için alerjik reaksiyonlar ile karşılaşılabilir. Özellikle şeker miktarından dolayı hamile kadınların dut tüketmemesi tavsiye edilir. Aynı durum emziren kadınlar için de geçerlidir.

Dutun Yararları Neler?

Dut meyvesinin birçok yararı vardır. Diyabet, böbrek taşı ve farklı sorunlarla uğraşmayan ya da bu sorunlara maruz kalmamış kişiler dut ve dut kurusu tükettiğinde farklı yararlar ile karşılaşır. Dutun sağlığa olan faydaları son derece yüksektir. O faydaları sizin için şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Antioksidan kaynağı olarak bilinir.
  • İçerisinde yer alan vitamin ve mineral oranı son derece yüksektir.
  • Yüksek lif içeriğine sahiptir.
  • Sindirim sisteminin dengelenmesi ve sindirim sisteminin daha sağlıklı olmasını sağlar.
  • Sindirimin düzenlenmesinde önemli faydaları bulunur.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
  • Hücrelerin daha sağlıklı olmasına sebep olur.

Dut Nasıl Tüketilmeli?

Dut farklı şekillerde tüketilebilen bir meyvedir. İstenirse doğrudan tüketilebilirken, istenirse reçel, çay ya da su olarak tüketilmesi de mümkündür. Farklı formlarda kolaylıkla tüketilebildiği için atıştırmalık olarak kullanılabileceği gibi yemeklerin içerisinde de tercih edilebilir.

Taze ve Temiz Olmayan Dut Tüketilebilir Mi?

Tüm sebze ve meyveler taze ve temiz iken tüketilmelidir. Özellikle mevsiminde tüketildiği zaman her zaman daha iyi yararlar elde edilir. Bu sebeple de dut, taze ve temiz olmadığı takdirde tüketilmemelidir. Bu durum farklı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Muhabir: Elif Aybike Demir