Her yıl 13 Şubat’ta kutlanan Dünya Radyo Günü, 1907’de yapılan ilk radyo yayınından bu yana hayatımızda önemli bir iletişim aracı olan radyonun önemine dikkat çekiyor. 

UNESCO verilerine göre, üye ülkeler tarafından 2011’de ilan edilen ve 2012’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından uluslararası bir BM günü olarak kabul edilen 13 Şubat, "Dünya Radyo Günü" olarak kutlanıyor.

DÜNYA RADYO GÜNÜ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO), 25 Ekim-10 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenen 36. Genel Konferansı’nda Bilgi ve İletişim Komisyonu’nun önerisiyle 13 Şubat’ı Dünya Radyo Günü olarak ilan etti.

RADYONUN ÖNEMİ NEDİR?

Televizyon ve internetin gelişiminden önce dünyadaki en yaygın iletişim araçlarından biri olan radyo, insanların bilgiye ulaşmasında ve toplumların gelişiminde büyük rol oynadı. Günümüzde ise özellikle kırsal kesimlerde, kriz anlarında ve eğitim amaçlı olarak hala etkili ve düşük maliyetli bir iletişim aracı olmayı sürdürüyor.

DÜNYA RADYO GÜNÜ’NÜN AMACI NEDİR?

Bu özel gün, radyonun, özgür, bağımsız ve çoğulcu bir medya aracı olarak rolünü güçlendirmeyi, bilgiye erişimi yaygınlaştırmayı, kültürel çeşitliliği ve barışı teşvik etmeyi, basın özgürlüğünü desteklemeyi amaçlamaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ