Yengeç Burcu En Çok Neye Üzülür, Duygusal Mıdır? Yengeç Burcu En Çok Neye Üzülür, Duygusal Mıdır?

Gıda tüketiminde sağlıklı seçimler, gıda güvenliği, tüketici bilinci konularına ilişkin Diyetisyen Hazal Semerci TV Nota’ya açıklamalarda bulundu. 

Her yıl milyonlarca insanın kendisini grip, soğuk algınlığı gibi hissettiren gıda kaynaklı hastalıklara yakalandığını ve sonuçlarının ölüme kadar gidebildiğini gösteren örnekler olduğunu belirten Diyetisyen Hazal Semerci, “Gıdanın işin içinde olduğu her noktada güvenliğine dikkat edilmesi gerekir. Bu noktada tabi ki tüketici de ürünü en temelde satın alma, pişirme, saklama gibi pek çok süreçte bilinçli olmalı. Bildiğiniz yerlerden denetlendiğine emin olduğunuz yerlerden alışverişinizi yapın. Açıkta, sokakta, üreticisi belli olmayan ürünlerden uzak durulmalı. Satın alırken sebze meyvelerde taze seçmeye özen göstermeli ve çok geçmeden de tüketilmeli. Üzerinde gözle görülür yara, çürük, kir, küf vs. olanlar tercih edilmemeli tabi gözle görülmeyen mikroorganizmalar için ise farklı yöntemlere başvurulmalı.” diye konuştu.  

“ETİKET OKUMA ALIŞKANLIĞI EDİNİLMELİ”

Diyetisyen Semerci, paketli bir ürün satın alınıyorsa etiket okuma alışkanlığı edinip son kullanma tarihine, saklanma koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini söylerken, bu noktada tüketicinin de ürünü en temelde satın alma, pişirme, saklama gibi pek çok süreçte bilinçli olması gerekliliğine vurgu yaptı. Açıklamalarına devam eden Semerci, açılmış, şişmiş paket, içerisindeki dışına sızmış veya bir şekilde deforme olmuş ise o ürünü tercih etmemeleri konusunda tüketicilere uyarıda bulundu.

“ÜRÜNLERİ SAKLAMA VE DEPOLAMA ÖNEMLİ”

Ürünü satın aldıktan sonra evde saklama ve depolama konusunda önemine dikkat çeken Semerci, “Çoğu gıdanın ambalajı üzerinde kullanım ve saklama kılavuzu yer alır. Bunlara uyulması gerekir. Özellikle bahsetmek istediklerimden biri yumurta. Yumurta yıkanmadan ve buzdolabında diğer besinlerden ayrı saklanmalı. Ayrıca satın alınırken de kırık, çatlak olmamasına özen gösterilmeli. Tavuğun yumurtayı nasıl ürettiğini bilmeyenimiz yoktur. Dışındaki koruyucu tabakası zarar görürse hastalık yapacak mikroorganizmaların içeri girmesine olanak sağlar. Etler satın alınırken rengine, kokusuna bakılmalı taze alınmalı ve yine varsa ambalajı üzerindeki bilgiler dikkate alınmalıdır. Et, tavuk, balık gibi çiğ ürünler çapraz bulaşmayı önlemek amacıyla buzdolabında da diğer besinlerden faklı bölmede depolanmalıdır. Hatta mümkünse sızdırmaz kaplar içerisinde saklamak daha doğru olacaktır. Donmuş ürünlerinizin üzerine siz de tarihini not alın, bir etiket yapıştırın. Buzluğunuza ilk koyduğunuz ürünleri öncellikli tüketin. Bir kere çözdürdüğünüz ürünü bir daha dondurmayın. Pişirmeden önce bir marinasyon işlemi yapılacaksa hazırlayıp buzdolabında bekletin. Kuru gıdalarınızı nemsiz ve havadar ortamlarda saklayın. Küflenmiş bir besinin küflü yerini atıp kalanını tüketmeyin gözle görmediğiniz küfleri tüketiyor olmanız çok yüksek bir ihtimal.” ifadelerinde bulundu.

Gıda hazırlık ve pişirme aşamasında nelere dikkat edilmelidir? sorusuna ise,

“Gıda hazırlık ve pişirme aşamasında da dikkat edilmesi gereken pek çok kural var. En başta hijyen. Ellerimizi yıkamanın önemini zaten pandemi de kavradık fakat aynı şekilde gıda üretimi yapan her noktada tuvaletten sonra, sigara içildikten sonra, hazırladığımız besin dışında yabancı maddelere dokunmadan sonra ve hatta farklı besin maddelerini elledikten sonra bile. Örneğin, çiğ et tuttuğunuz elinizle dönüp soğan doğramamalısınız. Etler pişirilmeden önce yıkanmaz. Çapraz bulaşı önlemek için et tavuk balık doğradığınız kesme tahtaları ve aletlerle sebze ve meyve doğramayın. Aynı tahta kullanılacaksa sıcak su ve deterjanla yıkanmalı.” yanıtını verdi.

Ülkemizde de gıda güvenliği Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bünyesinde toplanıyor. Daha detaylı bilgilere sitelerinden erişebilirsiniz.

Muhabir: Gizem Çoban