Liv Hospital Samsun Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği’nden Doç. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, şeker (diyabet) hastalarının oruç tutup tutamayacağına ilişkin açıklamalarında "Hastanın yaşı, kaç yıldır şeker hastası olduğu, şekerle ilgili kullandığı ilaçlar, diyabete eşlik eden hastalıklar ve bunlarla ilgili takip sürecinin nasıl olduğu bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Tüm bu parametrelerle hastanın risk derecesi belirlenir. Şeker hastası oruç tutmak istiyorsa mutlaka bu kararı hekiminin onayıyla almalıdır" şeklinde konuştu.

KİMLER ORUÇ TUTMAMALI?

Ecemiş, "İnsülin kullanan hastaların dışında bazı özel durumları olan kişilere de oruç tutmayı önermiyoruz. İster insülin, ister şeker hapı kullansın şeker kontrolü düzgün gitmeyen hastaların, diyabete eşlik eden nörolojik ve kardiyovasküler olay geçirmiş ve bunlarla ilgili tedavi alan, böbrekle ilgili sorunları olan veya şeker hastalığına bağlı nörolojik problemleri olan hastaların oruç tutmasını istemiyoruz" diye kaydetti.

"HEKİMİNİZE DANIŞIN"

Ecemiş, açıklamalarına şunları ekledi: "Şeker hastası oruç tutmak istiyorsa mutlaka bu kararı hekiminin onayıyla almalıdır. Hasta, hekimi ile bu konuyu özel olarak görüşmeli, şeker takipleri düzgünse, hastanın kullandığı şeker ilaçları uzun etkili değilse uygun bir diyet planlaması ile oruç tutmayı denemelidir. Tabii ki burada dikkat edilmesi gereken, yakın kan şekeri ölçüm takipleriyle bu sürecin kontrollü yönetilmesi gerektiğidir. Hekiminize danışmadan lütfen kendi başınıza hareket etmeyin."

Kaynak: Haber Merkezi