Çocuk Gelişim Uzmanı Bahar Çetin, ekran süresinin kontrolsüz şekilde artmasının çocukların fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimlerine zarar verebileceğini belirtti.

DİL VE KİŞİLERARASI İLETİŞİM YETİLERİ ZARAR GÖREBİLİR

Bahar Çetin’e göre uzun süre ekran karşısında kalan çocuklar, çevresiyle yeterince iletişim kuramadığı için dil gelişiminde gecikmeler yaşayabiliyor. “Ekran karşısında pasif kalan çocuklar, soru sorma, cevap verme, ifade geliştirme gibi temel dil becerilerini yeterince kullanamıyor” diyen Çetin, sosyal ilişkilerin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurguladı.

HAREKETSİZLİK VE OYUN EKSİKLİĞİ FİZİKSEL GELİŞİMİ ENGELLİYOR

Çetin, ekran başında geçirilen uzun sürenin fiziksel gelişimi de olumsuz etkilediğini belirtti. “Oyun, çocuğun gelişiminde temel ihtiyaçtır. Koşma, zıplama, el becerisi gerektiren aktiviteler ekran başında yapılamaz. Bu da kas gelişimini ve motor koordinasyonu olumsuz etkiler” ifadelerini kullandı.

DUYGUSAL PROBLEMLER GÖRÜLEBİLİR

Ekrana bağımlı çocuklarda öfke kontrolü, dikkat dağınıklığı ve içe kapanıklık gibi sorunların da görülebildiğine dikkat çeken Bahar Çetin, aileleri sınırlı ekran süresi konusunda bilinçli olmaya çağırdı.

Kaynak: HABER MERKEZİ