Japonya’da başlayıp tüm dünyaya yayılan amigurumi tekniğiyle oyuncak bebekler örme furyasına katılan 2 çocuk annesi Dilek Çetinkaya; aile ekonomisini, bu şekilde ürettiği ürünlerle destekliyor.

Eskişehir doğumlu, kız endüstri meslek lisesi mezunu, evli ve 2 erkek evlat sahibi olan Çetinkaya, “Aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla 17 yıldır bu işi yapıyorum. Eşim emekli, kalp hastası olduğu için çalısamıyor. Üniversitede 2 çocuk okutuyoruz. Ben Odunpazarı’ndan sonra Hanım Eli’ne kadın pazarına çıkıyorum. Arasta Çarşısı’ndaki satış mağazamıza da mal veriyorum. İşimi severek yapıyorum, çocukları sevindirmek beni mutlu ediyor” şeklinde konuştu.

“UYKUMU FEDA EDİYORUM”

Bir kadın olarak ailenin ekonomik yükünü sırtlamak konusunda zorlandığını anlatan Çetinkaya, “Evde 3 erkek olunca ütü, temizlik, yemek, iş… Ucundan tutan yok. Bir de ben yalnızım, kimsem yok. Gündüz hiç iş olmuyor, geceleri yapıyorum yani uykumu feda ediyorum” dedi.

Çetinkaya; kazancının geçimlerini sağlayabilmek adına yeterli olmadığını, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayabilmekte zorlandıklarını belirterek “Hayat pahalı, emekli maaşları çok az. Çocuklar da hem okuyor hem çalışıyor. Yapacak bir şey yok” diye kaydetti.

“OKUMUŞ ÇOCUKLARIMIZ İŞ BULAMIYOR”

Çetinkaya, “Her şeyden önce okumuş oldukları halde çocuklarımız iş bulamıyor. Kendi mesleklerini yapamıyorlar. Bir de ekonomi çok kötü, hayat pahalılığı belimizi çok büküyor” ifadelerini kullandı.

Büyük oğlunun öğretmen olduğunu, aynı zamanda yüksek lisans yaptığını fakat 8 yıldır atanamadığını, bu yüzden bir bankada iletişim departmanında çalıştığını anlatan Çetinkaya; küçük oğlunun ise İngilizce uluslararası ilişkiler bölümünde 4. sınıf öğrencisi olduğunu, bir otelde çalıştığını söyleyerek 2 evladının da asgari ücret aldığını belirtti. Çetinkaya, “Aldıkları, okul masraflarını zor çıkarıyor” şeklinde konuştu.

“ÜRÜNLERİMİZ ELİMİZDE KALIYOR”

El emeğiyle ürettiği ürünlerin satışıyla geçimini sağlamaya çalışan bir kadın olarak kendisiyle birlikte aynı durumda olan diğer hanımlara yönelik destekler sağlanması gerektiğini söyleyen Dilek Çetinkaya, “Malzemeler çok pahalı, bazen malzeme fiyatına satış yapıyoruz. İkinci konuya gelirsek; mesala Odunpazarı kışın kapanıyor, bizim devamlı yaz-kış çıkabileceğimiz sıcak ve kapalı bir yere ihtiyacımız var. Hanım Eli öyle ama orada da bir gün çıkıyoruz, o da bizi kurtarmıyor, ürünlerimiz elimizde kalıyor” dedi.

Çetinkaya, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bir de bizim malzeme alabileceğimiz ucuz toptan yerler belirleseler çok memnun olurum.”

Muhabir: Elif Aybike Demir