Avukatsız boşanma, eşlerin anlaşarak ve herhangi bir uyuşmazlık olmadan boşanmak istemeleri durumunda tercih edilebilecek bir yoldur. Bu süreç, anlaşmalı boşanma türüne girer ve çiftlerin avukat tutmadan kendi aralarında anlaşarak mahkemeye başvurmalarını sağlar. Ama; bu yöntem bazı hak kayıplarına neden olabilir. Boşanma davaları teknik detaylar içeren davalardır. Dolayısıyla avukat olmadan açılan boşanma davaları zarar ettirebilir.

Avukatsız boşanma sürecinde doğru bir şekilde ilerleyebilmek için iyi bir hazırlık ve bilgi birikimi gereklidir. Anlaşmalı boşanma süreci ile ilgili tüm ayrıntıları netleştirmek ve işlemleri doğru şekilde yapmak için eşlerin tüm aşamaları dikkatlice takip etmeleri ve gerekli belgelerde hata yapmamaları önem taşır. Boşanma süreci, eşler arasındaki iletişim ve anlayışı gerektirir; bu nedenle her iki tarafın da açık fikirli ve iş birliğine hazır olması beklenir. Bu sürecin sorunsuz ilerlemesi için tarafların boşanma kararından itibaren her detay üzerinde hassasiyet ile durmaları ve mutabık kalmaları önerilir.

Avukatsız Boşanma Şartları Nelerdir?

Boşanma sürecinin problem olmadan ilerlemesi için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır:

  • Tarafların boşanma süreci ve bu süreç ile ilgili tüm sonuçlar hakkında anlaşmış olmaları gereklidir.
  • Mal paylaşımı, nafaka ve varsa çocukların velayeti gibi konuların detaylı bir şekilde yazılı olarak belirlenmiş ve her iki tarafça kabul edilmiş olması gerekir.
  • Boşanma protokolü hazırlanmalı ve taraflar tarafından imzalanmalıdır.
  • Nüfus kaydı ve diğer gerekli resmi belgeler tamamlanmalı ve boşanma dilekçesi eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.

Bu şartlar sağlandığında boşanma için mahkemeye başvuru yapılabilir ve süreç başlatılabilir.

Avukatsız Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası açarken öncelikle davanın çekişmeli mi yoksa anlaşmalı mı olacağına karar vermek gereklidir. Bu aşamadan sonra davanın avukatsız mı yoksa avukat aracılığı ile mi açılacağı belirlenmelidir.

Eğer eşlerden biri ayrılığı istemiyorsa ya da tazminat, nafaka gibi konularda anlaşma sağlanmamış ise çekişmeli boşanma davası açılması gerekmektedir. Taraflar tüm boşanma konularında anlaşmış ise anlaşmalı boşanma davası tercih edilebilir. 2024 yılı itibarı ile anlaşmalı boşanma davaları 1 hafta ile 1 ay arasında sonuçlanmaktadır. Çekişmeli boşanmalar ise ortalama 1 ile 1.5 yıl sürebilir.

Avukatsız boşanma davası açmak istenir ise öncelikle bir dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Bu dilekçede; boşanma isteği, sebebi ve gerekçesi ile birlikte maddi ve manevi tazminat talepleri, çocuk nafakası, yoksulluk nafakası ve velayet talepleri yer almalıdır. Ayrıca anlaşmalı davalarda eşler arasında bir protokol de imzalanmalıdır. Davacı olarak eşlerden biri adliyede bulunan tevzi bürosuna başvurarak dava harcını ödeyip davayı açabilir.

Avukatsız Boşanma Davası Açma Ücreti Ne Kadar? - 2024

Avukatsız boşanma davası açmanın maliyeti, davanın mahkemeye dosyalanması için gerekli olan harçlardan oluşur. 2024 yılı itibarı ile toplam maktu harçlar yaklaşık olarak 2.132 TL'dir.

Avukatsız Boşanma Davasında Gerekli Evraklar Nelerdir?

Avukatsız boşanma sürecinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde hazırlanması büyük önem taşır. Avukatsız boşanma davası için gerekli olacak evraklar şöyledir:

  • Eşlerin kimlik bilgilerini içeren nüfus cüzdanlarının fotokopileri gerekmektedir.
  • Boşanma işleminin resmi bir şekilde tamamlanabilmesi için evlilik cüzdanının aslının sunulması zorunludur.
  • Eşlerin yaşadıkları adres ile ilgili güncel bilgiyi sunan ikametgah adresi olmalıdır.
  • Çocukların varlığı durumunda velayet kararları için çocukların nüfus kayıt örnekleri gereklidir.
  • Eşler arasında yapılan mal paylaşımı ya da nafaka anlaşmalarının yazılı ve imzalı hali gerekmektedir.
  • Mahkemeye sunulacak olan dilekçe boşanma sürecinde gereklidir ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Toplamda 4 adet boşanma dilekçesi gerekmektedir.
Muhabir: Doğu Han