GESAV-Geleneksel Türk El Sanatları Vakfı tarafından gerçekleştirilen ‘Asya’dan Anadolu’ya Türk El Halisi Sergisi’ nde Kerim Sefer koleksiyonuna ait, en eskisi 17.yy olan ve 60 halıdan oluşan Anadolu el halıları sergide yer almakta; Gördes, Ladik, Sivas, Bergama gibi yöresel değerli halıların yanı sıra saray halıları da ilgiye sunulmaktadır. Ziyaretçiler bu sergide dünyanın bilinen en eski halısı olan ve Türk el halısı olduğu kabul edilen ünlü Pazırık Halısı ile foto-görseli üzerinden tanışacak.

SERGİYE DAİR

13. yüzyıldan günümüze kısa bir yolculukla Türk El Halısı’nın öyküsünü anlatan sergide; Anadolu Selçuklu Dönemi, Beylikler Dönemi ve Osmanlı İmparatorluğu sürecinde el halıcılığına ilişkin ip uçları verilmekte, halıcılığımızın günümüze kadar gelişim ve değişimi anlatılmaktadır. Sergi, modern çağın el halısına getirdiği en önemli değişimlerden birini Devrim Erbil Resim- Halıları ile örneklemektedir. Erbil’in çok ilgi gören tabloları ve o tabloların halıları birlikte sergilenecek. 25 Eylül günü Prof. Dr. Devrim Erbil ile Dr. Suzan Bayraktaroğlu, 26 Eylül’de Doğan Yılmazkaya ve Kerim Sefer Türk El Halıcılığı ile ilgili konuşmalar yapacak, görüşlerini paylaşacak.

"Zamanın Ötesinde Sinema" etkinliği başlıyor "Zamanın Ötesinde Sinema" etkinliği başlıyor

İLMEK ATMA DENEMELERİ YAPILABİLECEK

Sergide yer alan sembolik halı tezgahında ilmek atma denemeleri yapmak isteyenler, kendilerini ‘el halıcılığında ilk adımlarını atmış’ sayabilirler.  Sergi alanında sunulan bir halı-puzzle ile ziyaretçiler çözüm denemeleri yapabilecek. Sergide Türk El Halısı’nın desenleri ile yakınlaşma sağlanacak.

Kaynak: BÜLTEN