Arnavut edebiyatının büyük ismi İsmail Kadare'nin, Tiran'daki bir hastaneye kaldırıldıktan sonra öldüğü açıklandı.

Yayınevi editörü ölüm nedeni ile ilgili bilgi vermezken, hastanedeki bir hemşire, ünlü yazarın kalp krizi geçirdiğini bildirdi.

İlçenin tarihi ve kültürel dokusu gün yüzüne çıkıyor İlçenin tarihi ve kültürel dokusu gün yüzüne çıkıyor

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj, yazarın ölümüne üzerine şu açıklamayı yaptı:

"Arnavutluk ve Arnavutlar edebiyat dehalarını, Balkanlar efsanelerinin şairini, Avrupa ve dünya modern edebiyatın en ünlü temsilcilerinden birini kaybetti.”

Arnavutluk'un komünist lideri Enver Halil Hoca’nin yönetimde olduğu zamanlarda, "Ölü Ordunun Generali" adlı romanının 1963 yılında, yayınlanmasıyla üne kavuştu.

Kadare, 1990 yılının aralık ayında öğrenci protestolarının ardından komünist rejimin yıkılmasından sadece birkaç ay önce Fransa'ya kaçtı.

Vatan haini ilan edilen Kadare, bir süre Paris'te yaşadı ve Arnavutluk'a ancak uzun bir sürgün hayatından sonra dönebildi.

Geçtiğimiz yıl, Tiran ziyareti sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Arnavut yazara Kadare'ye "Fransız Şeref Lejyonu Madalyası" unvanını verdi.

Kadare, daha önce de Ahlaki ve Siyasi Bilimler Akademisi'nin yabancı üyesi ve Onur Lejyonu Komutanı olarak Fransa tarafından onurlandırılmıştı.

Edebiyatta metafor kullanımı ve alaycı üslubuyla tanınan Kadare, 80'den fazla roman, oyun, senaryo, şiir, deneme ve öykü derlemesini mevcut.

88 yaşında kalp krizi sonucu hayatını kaybeden usta yazarın eserleri yaklaşık 45 dile çevrildi ve bir dizi uluslararası ödüle layık görüldü.

Editör: Züleyha Kandöker Yiğit