2021'de yaklaşık 2 bin katılımcının yer aldığı Antalya Diplomasi Forumu'na bu yıl katılımın 4 bin 500'e yaklaşması bekleniyor. 2022'de 30 panel düzenlenirken, bu yıl 1-3 Mart tarihleri arasında toplam 52 panel yapılacak. Forumda, sadece diplomatlar ve siyasetçiler değil, öğrenciler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası da görüşlerini paylaşacak. Ayrıca, birçok sergi de ziyaretçilere sunulacak.

"TÜRKİYE YÜZYILI" SERGİYİ ZİYARETÇİLERİN BEĞENİSİNE SUNACAK

Forumda, Türkiye'nin sanat, enerji, savunma ve sanayi alanındaki vizyonunu tanıtan "Türkiye Yüzyılı" sergisi açılacak. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen, Gazze'deki insanlık dramını çocukların gözünden yansıtan "Kurşun Geçirmez Düşler: Gazzeli Çocuk Ressamlar Sergisi"nin bir bölümü de forumda sergilenecek.

AÇILIŞ OTURUMUNDA ÇEVİRİ DESTEĞİ SAĞLANACAK

Açılış oturumunun ardından, forumun ana temasıyla örtüşen "Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak" başlıklı liderler paneli düzenlenecek. Bu panelde, Bulgaristan, Kosova, Somali ve Cibuti devlet başkanları diplomasi ve kriz yönetimi konularında görüşlerini paylaşacak. Forumda, Fransızca, İspanyolca, Arapça ve Rusça dillerinde çeviri desteği de sağlanacak.

BÖLGESEL PANELLERDE KÜRESEL MESELELER TARTIŞILACAK

Forumda, Türkiye'nin dış politikada önemli odak noktası olan Afrika, Latin Amerika ve Asya Pasifik ülkeleriyle ilgili paneller düzenlenecek. Ayrıca, Balkanlar'daki sorunlar da ele alınacak. Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya dışişleri bakanları ve İngiltere'nin Balkanlar Özel Temsilcisi, bu panelde bölgenin sorunları ve fırsatları üzerine konuşacak.

KARADENİZ, AVRASYA VE TÜRK DÜNYASI KONULARI MASAYA YATIRILACAK

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) ve güvenlik meseleleri de forumda ele alınacak. Ayrıca, Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) daha fazla kurumsallaşması ve işbirliğinin nasıl geliştirilebileceği konusunda bakanlar düzeyinde bir panel yapılacak. Mevlüt Çavuşoğlu da bu panelde katılımcı olacak.

AFRİKA'DA GÜVENLİK VE KALKINMA KONULARI GÖRÜŞÜLECEK

Afrika'nın güvenlik ve kalkınma meseleleri de forumun önemli gündem maddelerinden biri olacak. İlk panelde, Sahel bölgesindeki güvenlik sorunları ele alınırken, ikinci panelde Afrika'nın kalkınma potansiyeli tartışılacak. Panelde, Senegal, Çad, Mali, Burkina Faso dışişleri bakanları ve Gana Dışişleri Bakan Yardımcısı yer alacak.

ORTA DOĞU, GAZZE VE BARIŞ KONULARI TARTIŞILACAK

Orta Doğu meseleleri de forumda derinlemesine işlenecek. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ev sahipliğinde düzenlenecek "Gazze Temas Grubu" panelinde, Gazze'deki katliamın durdurulmasına yönelik girişimler ele alınacak. Ayrıca, Orta Doğu'da barışın kalıcı hale getirilmesi için atılacak adımlar ve Türkiye'nin garantörlük modeli de konuşulacak.

KADIN, GÜVENLİK VE DİPLOMASİ

Kadınların barış ve güvenlikteki rolü de forumda ele alınacak. "Kadın, Barış, Güvenlik" başlıklı oturum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde gerçekleştirilecek.

YAPAY ZEKA VE DİPLOMASİ PANELİ

Üçüncü günde, yapay zekanın fırsatları ve riskleri üzerine bir panel düzenlenecek. Uzmanlar, yapay zekanın diplomasiye nasıl etki edebileceğini tartışacak.

GELİŞMEKTE  OLAN ÜLKELER İÇİN DESTEK OTURUMU

Birleşmiş Milletler (BM) Teknoloji Bankası ve UNDP Özel Sektör Gelişme Merkezi temsilcilerinin katılımıyla, az gelişmiş ülkelerin desteklenmesi için bir oturum yapılacak. Bu oturumda, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçları ve işbirliği olanakları ele alınacak.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GIDA GÜVENLİĞİ TARTIŞILACAK

Enerji ve gıda güvenliği konuları da forumda öne çıkan başlıklar arasında olacak. Ayrıca, Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin katılımıyla iklim değişikliği üzerine bir panel düzenlenecek.

Bu yılki forumda, çok sayıda bölgesel mesele ve küresel sorun bir arada tartışılacak.

Kaynak: Haber Merkezi