Çakır, etin kilosunun 650 liraya kadar çıktığını söyleyerek, “Et pahalı, giderler pahalı, hayvan pahalı. İnsanların alım gücü kalmadı, bu nedenle et satışı yapamıyoruz. Her geçen gün bir önceki yılı arıyoruz” dedi.
Benzer sorunları dile getiren kasap Uğur Tüylü ise, maliyetlerin artmasının satışları doğrudan etkilediğini kaydederek, “Et bize pahalı geliyor, haliyle fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu da satışları olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.
BORÇKA'DA KEMİKSİZ ETİN KİLOSU 650 LİRA
Borçka'da 43 yıldır kasaplık mesleğini sürdüren İsmet Çakır, son yıllarda yaşanan ekonomik dalgalanmaların meslek hayatını zorlaştırdığını belirterek şunları söyledi:
"43 senedir bu işi yapıyorum, ancak son dönemlerde işler hiç iyi gitmiyor. Bu gidişle mesleği bırakmayı düşünüyorum. Borçka’da hayvancılık yok denecek kadar az. Sadece Ardanuç ve Yusufeli’nde bu işle uğraşanlar kaldı. Girdiler arttıkça yem fiyatları da yükseldi. Ben de zamanında hayvancılık yapıyordum ama artık o da mümkün değil. Devletin üretimi teşvik edecek adımlar atması şart. Üretim olmadan tüketim de olmaz. Gün geçtikçe işlerimiz azaldı, her geçen gün bir öncekinden daha kötü oluyor. Bu işin sonuna geldik.”
BOŞ DOLAPLAR, ZAYIF TALEP
Dükkanındaki boş dolapları gösteren Çakır, ürün çeşitliliğini artırmak istediklerini ancak alım gücü zayıf olan vatandaşların talepsizliği nedeniyle dolapların boş kaldığını dile getirdi. “Dolapları doldurmak istiyoruz ama çalıştırdığımız elektrik parasını bile çıkaramıyoruz. Bu yüzden dolaba çeşit koyamıyoruz” diye konuştu.
FİYATLAR RAMAZAN SONRASI TIRMANDI
Artvinli bir diğer kasap Uğur Tüylü ise, babasıyla birlikte yıllardır bu işi sürdürdüklerini belirterek, Ramazan Bayramı sonrası et fiyatlarında ciddi bir artış yaşandığını aktardı. Tüylü, “Ramazanda kıyma 550 liraydı, şimdi 600-650 lira arasında değişiyor. Yaklaşık 100 liralık bir artış söz konusu. Vatandaş bayramda harcamasını yaptı, şu anda da maddi anlamda zorlanıyor. Artvin’de kışın büyükşehirlere göç eden vatandaşlar yazın geri dönüyor. Ancak henüz dönüş başlamadığı için işlerimiz durgun” dedi.
VATANDAŞLAR DA ŞİKAYETÇİ
Yüksek et fiyatlarından şikayet eden Artvinli Nahit Işık ise halkın alım gücünün ciddi şekilde düştüğünü ifade etti. Işık, “Et fiyatları üretim maliyetleriyle ve enflasyonla birlikte arttı. Eskiden evde et eksik olmazdı, şimdi birçok insan aylarca et yiyemiyor. Yardım ettiğimiz evlerde durumun ne kadar kötü olduğunu görüyoruz. 14 bin lira emekli maaşı olan bir kişi nasıl geçinsin? Asgari ücret 22 bin lira, bu para ile hem kira ödeyip hem gıda almak çok zor. Asıl mesele budur” şeklinde konuştu.